spitalul modular
spitalul modular

De astăzi, spitalul modular construit în curtea spitalului Elias de către Asociația Dăruiește Viața, este funcțional, dar nu cu scopul propus inițial.

„Aici vor fi tratate cazurile ușoare si medii de COVID-19”, a spus Silviu Negoiță, conform Buletin de București.

Spitalul a fost dat în folosință după mai bine de o lună de la construcție.

Silviu Negoiță a declarat: „Întârzierile au fost din cauza faptului că a fost nevoie să se pună la punct ultimele detalii tehnice și schema de personal. Se încearcă obținerea acreditării pentru câteva locuri de ATI”.

Lumea se aștepta ca paturile sau măcar o parte din ele sa fie ATI, inclusiv Ludovic Orban care a vizitat spitalul alături de Raed Arafat.

„Este vorba de 38 de paturi, 14 paturi sunt pentru tratarea persoanelor aflate în stare gravă, cu ventilatoare, injectomate, cu monitoare. Alte 14 paturi sunt pentru bolnavii aflaţi în stadii intermediare, fie în drum spre ventilare, fie după ce au suferit o îmbunătăţire a stării de sănătate. De asemenea, există un număr de zece paturi pentru persoanele care au simptome şi care sunt suspecte de a fi infectate cu Coronavirus. Împreună cu domnul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, am luat decizia de a aloca rapid toate echipamentele necesare din stocul de rezervă – ventilatoare, injectomate, monitoare şi toate lucrurile necesare pentru a asigura punerea în funcţiune cât mai rapid a acestei secţii externe”, a declarat Ludovic Orban la finalul vizitei.

În urma declarației premierului Ludovic Orban, purtătorul de cuvânt de la Spitalul Elias, Silviu Negoiță, a precizat că a fost o eroare de comunicare a premierului:

„Ce a spus Premierul Ludovic Orban a fost o mică eroare a dânsului sau a echipei lui de comunicare. Noi i-am spus că sunt 8 de locuri și se încearcă obținerea câtorva locuri pentru ATI, nu știm câte, dar cu siguranță nu vor fi multe pentru că sunt foarte costisitoare. Să faci 30 de locuri la ATI peste noapte trebuie să ai o fabrică de bani”, a mai declarat Silviu Negoiță.

Construcția spitalului a costat 2 milioane de euro.

Spitalul modular are o suprafață de 1.200 de metri pătrați. Este echipat cu 38 de paturi de ATI, un laborator de analize, precum și instalații de sterilizare și tratare a aerului. Construcția a fost gândită inițial pentru paciențiicare se află în stare gravă.

„Nu știm de ce spitalul modular nu este folosit, mai ales acum, cand autoritățile anunță ca nu mai au locuri in Terapie Intensiva. Poate că trebuie să le amintim de el, ca să trimită pacienți. Spitalul modular a fost gândit, de la început pentru pacienți în stare gravă diagnosticați cu COVID-19, tocmai pentru că, atunci când am început noi construcția, vedeam ce se întamplă în Italia și ne dădeam seama că va fi o problemă dacă vom avea ceva similar”, declară Carmen Uscatu, membru fondator al asociației Dăruiește Viață.

Alături de asociația din București, un număr de 650 de firme, precum și 250.000 de români au donat fonduri pentru construcția acestui spital.

 

 

Cum arată un spital modular? Vezi aici!

Autor: Rus Gheorghe-Luis