Republica Moldova
Republica Moldova

Republica Moldova a decis prelungirea stării de urgență până la 31 august. Hotărârea a fost luată vineri de guvernul de la Chișinău și apoi aprobată de Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică.

Măsuri stabilite.

Evenimentele private, de tip botez sau nuntă, sunt interzise în localurile publice sau private. În schimb, desfășurarea evenimentelor în cadrul unităților de alimentație publică este permisă, cu participarea a maxim 50 de persoane și respectarea riguroasă a regulilor. Vor fi permise activități în aer liber, precum ciclismul, alergatul, canotajul sau pescuitul în grupuri de cel mult 10 persoane. Persoanele ce depășesc vârsta de 63 de ani nu au voie în spații publice, decât dacă situația este de așa natură. Terenurile de joacă pentru copii, terenurile destinate activităților sportive, parcurile de distracții și zonele de agrement rămân închise. Prim-ministrul Ion Chicu a precizat că activitatea cluburilor de noapte și a barurilor rămâne suspendată. Este permisă organizarea întrunirilor cu caracter unic, cu număr maxim de 50 de persoane și respectarea normelor de sănătate publică.

Începând cu 1 august evenimentele culturale vor putea fi desfășurate de către instituțiile acreditate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Numărul maxim de participanți este de 50 de spectatori. Activitațile culturale desfășurate în teatre, cinematografe sau săli de concerte este strict interzisă. Acestea permit accesul doar pentru repetiții. 1 august dă drumul în Republica Moldova și antrenamentelor sau competițiilor sportive, fără spectatori. Unitățile școlare își vor deschide porțile pentru admiterea elevilor sau studenților, dar procesul educațional rămâne suspendat.

Prezența în locuri publice, precum alei, parcuri, păduri sau plaje se va desfășura în grupuri de maxim 3 persoane. Legea distanțării sociale rămâne în continuare valabilă.

Republica Moldova are confirmate peste 22.00 de cazuri de COVID-19, din peste 135.000 de teste efectuate.

Ești interesat ce măsuri a luat orașul Iași pentru prevenirea unui număr mare de infectări? Click aici.

Autor: Raicu Anca