crime împotriva umanității
crime împotriva umanității

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, a fost acuzat de mai mulți lucrători din sectorul sanitar de crime împotriva umanității. Aceștia au cerut luni Curții Penale Internaționale să declanșeze o anchetă cu privire la modul în care șeful statului a gestionat pandemia de coronavirus.

Acuzațiile au fost înaintate procurorilor de la Haga, care vor decide cursul dosarului. Ei pot refuza cererile sindicaliștilor. Coaliția de sindicate susține că reprezintă peste un milion de lucrători din domeniul sanitar.

Potrivit Agerpres, conducătorul țării este acuzat de faptul că „a dat dovadă de neglijenţă criminală în modul în care a gestionat pandemia de COVID-19, riscând viaţa profesioniştilor din domeniul sanitar şi a membrilor societăţii braziliene”, conform documentelor consultate de AFP.

Precizăm că Jair Bolsonaro a fost testat negativ de coronavirus în această sâmbătă. Adesea a calificat-o drept „o mică gripă”.

„Administraţia Bolsonaro trebuie să fie făcută responsabilă pentru răspunsul său nemilos la pandemie şi pentru refuzul său de a-i proteja pe angajaţii din sectorul sanitar şi pe brazilienii pe care a jurat să-i apere”, spune Marcio Monzane într-un comunicat, secretar pentru regiunea America al federației sindicale UNI Global Union.

Acesta mai este acuzat și pentru că „a perpetuat riscurile de contaminare cu COVID-19, favorizând adunarea susţinătorilor săi, apropiindu-se de ei fără mască şi făcând reclamă unui tratament medical puternic discutabil, precum hidroxiclorochina”, afirmă sindicatele.

Brazilia este a doua cea mai infectată țară de pe mapamond. Statisticile arată că peste 2,4 milioane de persoane au fost contaminate. 87.000 de oameni au decedat.

Jair Bolsonaro a fost primul președinte confirmat cu coronavirus. Vezi aici mai multe!

Sursă foto: Digi24

Autor: Robert Grigore Manea