Mediul online
Mediul online

Răspunsul este categoric: DA!

Însă, de ce?
Păi, de când a apărut Internetul am fost bombardați cu rețele de socializare, colorate tematic, servind unor scopuri diferite. Mereu dinamice, îmbunătățite progresiv sau născute fără cusur, acestea nu au lipsit niciodată din viața internautului dornic de pălăvrăgeală.

Hai să o luăm logic.

Toți avem nevoi, iar printre acestea se numără și nevoia de socializare. Să zicem că, dintr-un motiv sau altul, nu te poți regăsi în viața reală. Colegii tăi știu doar de Minecraft, iar prietenii au plecat din viața ta pe termen nelimitat. Precum un lup singuratic care se respectă, îți cauți noi feluri în care să-ți ocupi timpul. Astfel, descoperi rețelele de socializare în care te afunzi încet, dar sigur.

Aici, fie calităților tale de detectiv, fie algoritmului bine pus la punct al aplicației, vei fi supusul etichetelor, cărora nu le vei putea sta indiferent. Vei adopta fie postura de amorez (like-uri, inimioare, ovații), fie de critic (nu mă interesează, block, report ș.a.m.d.). Iar în funcție de locurile pe care alegi să le frecventezi, vei împărtăși opinii cu alți împătimiți ai cifrelor, aflați în trecere pe acolo.

Acum rămâne de văzut:

Știi să te comporți sau ai devenit omul peșterii?

Pentru că, până la urmă, de tine depinde dacă îți poți face prieteni, indiferent că este vorba de viața reală sau pseudo-viața online. Desigur, nimeni nu te obligă să începi să ieși cu ei sau să vorbești zilnic. Tu decizi.

Legat de online vs offline, în mod normal, ar fi câteva diferențe subtile între personalitățile expuse (sau persona, cum le numește C. J. Jung), însă atât timp cât ești un om normal și treaz, ar trebui să distingi adevărul. Iar această noțiune-umbrelă adăpostește esența: îți poți face prieteni oriunde, cât timp nu ești un prizonier al propriilor idei statice.

Așadar, Rapunzel, ce zici? Merită să evadezi?


Autor: Aderov Ruxanda- Sofia