Raed Arafat
Raed Arafat

Raed Arafat a mărturisit că situaţia din Bucureşti „începe să devină îngrijorătoare” din cauza numărului mare de noi infectări!

Conform ultimelor declarații, numărul persoanelor internate la secţiile de ATI este în creştere!

Spitalele din țară dețin 1.900 de locuri la terapie intensivă, iar 840 sunt dotate complet.

România ar putea ajunge, până la toamnă, în situaţia în care s-a aflat Italia, când medicii au avut o singură opțiune: să aleagă pe cine salvează de la moarte.

351 de pacienţi infectaţi cu noul Coronavirus erau internaţi ieri în secţiile de Terapie Intensivă (ATI) din toată ţara. În anumite zone, spitalele nu mai fac faţă afluxului de pacienţi, conform Adevărul.

Spitalele COVID din Bucureşti nu mai au locuri la ATI încă de săptămâna trecută, iar Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat ieri că în Bucureşti sunt înregistrate 5.161 de infectări cu SARS-CoV-2.

După calculele Institutului pentru Date şi Evaluare în Sănătate (Institute for Health Metrics and Evaluation – IHME) din cadrul Universităţii din Washington, pe data de 1 noiembrie, 1.040 de pacienţi vor avea nevoie de ventilatoare pentru respiraţie asistată.

În acest moment avem în jur de 1.900 de paturi în unităţile suport COVID, dintre care 840 de paturi sunt cele dotate complet pentru terapie intensivă: ventilator, injectomate, monitoare”, a precizat ministrul Nelu Tătaru.

În România, numărul persoanelor confirmate cu noul Coronavirus a ajuns ieri la 44.798 de cazuri.

Raed Arafat, secretarul de stat, a mărturisit că situaţia din Bucureşti „începe să devină îngrijorătoare” din cauza numărului mare de noi infectări, pentru că nu mai sunt paturi la secţiile de terapie intensivă.

Spitalele de terapie intensivă care primesc pacienţi infectaţi cu COVID-19 nu mai au loc de terapie. «Matei Balş», «Marius Nasta», «Ana Aslan» nu mai au locuri. Dacă apare un caz, îl vom muta în afara Bucureştiului. Şi spitalul din Ploieşti este ocupat la capacitate maximă. Soluţia este să creăm paturi de ATI, să aducem ventilatoare. Avem stocuri (…), dar avem nevoie de personal”, a precizat Raed Arafat.

Raed Arafat a mai precizat că, din cauza numărului mare de pacienţi confirmaţi, locurile celor suspecţi au fost ocupate de pacienţi confirmaţi simptomatici.

Dacă numărul infectărilor continuă să crească, datorită nerespectării măsurilor de protecție, atunci medicii vor fi puşi în situaţia de a decide cine trăieşte şi cine nu!

Chiar dacă pare dur ce zic acum, la un moment dat, dacă nimeni nu vrea să creadă şi nimeni nu vrea să asculte ne rămâne o singură soluţie: aşteptăm la spital! Primul venit, primul servit! Stăm şi aşteptăm şi să nu uite lumea că vom ajunge la situaţia, nu eu, medicii, cum s-a întâmplat în alte ţări, să decidă cine rămâne în viaţă şi cine nu”, a subliniat Raed Arafat.

În perioada februarie-martie, autorităţile din Italia au fost depăşite de numărul mare de persoane infectate, a menționat Arafat!

Asta s-a întâmplat în alte ţări, doriţi să vă minţim, să spunem că nu e aşa? Să ascultăm pe unul şi altul, că asta e o situaţie simplă? La un moment, Italia exact în situaţia asta a fost. În spitale nu mai aveau cum să ventileze. De ce am uitat pe cei care vorbeau cum ventilau doi bolnavi cu un singur ventilator? Din cauza lipsurilor de echipamente, pentru că numărul pacienţilor a venit în grupuri mari şi n-au putut să facă faţă. Colegii care au fost în Italia pot să vă spună.”.


Sursă foto: Digi24