evoluția grupurilor sociale
evoluția grupurilor sociale

Cum arată evoluția grupurilor sociale? Acestea reprezintă unitatea de bază a unei societăți, căci fără acest nucleu primordial nu pot exista relații interumane, iar acolo unde aceste legături nu se formează, ei bine… Acolo nu se cunoaște evoluția.

Nu putem sta singuri, deși uneori avem nevoie imensă de liniște și introspecție, de meditație ș.a.m.d.

Dar, încă din cele mai vechi timpuri, din primul moment al făuririi Pământului, au fost creați doi oameni, pentru a se completa reciproc unul pe celălalt. Prima familie, conform culturii creștine, formată din Adam și Eva, iar apoi completată de fii acestora, a constituit primul grup social.

De atunci încolo, oamenii s-au înmulțit pe Terra, cu scopul de a lucra pământul, dar și de a perpetua specia umană.

Așa, ușor-ușor, populația Pământului a crescut de la un moment la altul. Cu toții știm că nu dintotdeauna oamenii au avut toate cele trebuincioase unui trai decent, ba chiar din contră. Și, în același timp, relațiile dintre ei nu au fost bine organizate chiar de la începuturi. Așa cum spuneam, populația de atunci nu beneficia de toate modalitățile de dezvoltare mentală și spirituală, așa că de multe ori afișau o atitudine reticentă în fața altor persoane sau grupuri de persoane, ieșind la iveală un instinct animalic de apărare. De exemplu, le era teamă să nu li se fure vânatul sau să nu le facă rău copiilor.

Citește mai multe articole legate de relațiile sociale chiar aici!

Această atitudine de ofensivă în fața străinilor începe să se schimbe în perioadă neolitică, atunci când s-au înregistrat progrese uluitoare în organizarea așezărilor umane, în grădinărit, îmblânzirea animalelor.

Oamenii încep să se organizeze în triburi, conduse de o căpetenie cu simțul răspunderii, locul său fiind moștenit pe cale ereditară.

De asemenea, fiecare își organizează câte o ogradă, unde cultivă legume și îngrijesc animale. Sunt atestate dovezi istorice ale unei clasificări sociale, cei care erau harnici în gospodărie, erau considerați avuți, bogați. Ei bine, grupurile sociale se conturează din ce în ce mai mult pentru că foarte mulți încep sa aibă anumite preocupări, formând colective care se ocupă cu diverse îndeletniciri. Exemplul relevant este oferit de Escavațiile din Europa, care prezintă șanțuri circulare, bine lucrate, fiind dovezi ale existenței unui conducător care a coordonat lucrarea respectivă. Se pare că de atunci au început să se formeze grupurile și să ia naștere ceea ce astăzi numim „viața socială”.

În zilele noastre, primul grup social rămâne familia, este primul nucleu în care un om socializează și cunoaște.

Apoi, odată cu vârsta, apar și altfel de grupuri, de exemplu, colegii de școală, de muncă, prietenii, grupuri formate involuntar (într-o sală de așteptare, de exemplu). În fruntea fiecărui grup există un șef, la fel ca și la începuturi. De obicei este cel mai descurcăreț, cel care are inițiativă, curaj și dinamism. Deci, din acest punct de vedere lucrurile au rămas întocmai, precum și stratificarea socială după avere. Dacă pe timpuri era vorba de dezvoltarea gospodăriei, acum lucrurile se complică. Cei cu case imense, multe mașini de lux, bani și faimă, au propriul lor grup social, ce nu se amestecă cu cel al păturii de jos (conform unor reguli nescrise).

Diferența este că acum foarte puțini oameni se ocupă de agricultură, de treburi casnice tradiționale, și toți evoluăm către o parvenire fără granițe. Însă, din perspectiva grupurilor sociale, se poate observa cum acelea primitive au evoluat către corporațiile de astăzi.

Un alt aspect al evoluției oamenilor este legat de sentimentele lor. În perioada neoliticului, de unde am pornit această analiză, oamenii începeau să descopere divinitatea, iar de atunci și până în prezent s-au dezvoltat toate religiile care există astăzi. Odată cu apariția spiritualității, oamenii și-au îmbunat sufletul și au permis altora să se apropie, în relații de prietenie sau amiciție.

Pe lângă factorul religios, care a permis această legătură umană esențială, se mai adaugă și civilizarea, căci prietenia este o legătură ce se bazează pe respect reciproc.

Este adevărat că, din păcate, multe prietenii de astăzi sunt false sau construite pentru anumite interese, însă sunt extrem de multe legături care au la bază iubirea aproapelui, preocupări comune, pasiuni, amintiri etc.

Toate acestea formează grupul social contemporan, unde oamenii se organizează în echipe conduse de șefi, ori grupuri pentru distracție. Ceea ce ne diferențiază însă de preistorici este dorința de iubire a celui de lângă noi.