concediul la munte

Mulți doresc și planifice concediul la munte sau la mare, cel puțin în toată agitația asta cu COVIDU’, dar fie nu vor să meargă de teama de a nu se infecta, fie nu se pot decide între munte și mare.

*Acesta este un articol în care veți întâlni opiniile contradictorii a doi oameni*

Concediul la munte

Concediul la munte este recomandat dacă ești un explorator căruia îi place să transpire puțin când escaladează. A, da, aerul curat este și el un factor important ce contribuie la bunăstare și odihnă. Aerul proaspăt de munte poate crea o stare de relaxare, care, împreună cu peisajul pictează tabloul perfect de vacanță.

Mai jos veți vedea o listă de avantaje și dezavantaje ale concediului la munte, urmată de descrierea concediului la mare.

Avantajele concediului la munte:

 • aer curat (doar inspiri și deja te relaxezi total)
 • liniște (locul perfect pentru a-ți pune gândurile în ordine, mai ales în zilele noastre)
 • priveliști uluitoare (pe care le poți fotografia)
 • camping (partea mea preferată; eu unul ador statul târziu la focul de tabără și spusul poveștilor înspăimântătoare sau nemuritoarele cântece la chitară)
 • drumeții (plimbări prin păduri care miros a brad sau pin, absolut savuros)
 • distanțare socială (cea mai bună opțiune în perioada aceasta pentru a preveni răspândirea virusului SARS Cov 2)

Dezavantajele concediului la munte:

 •  temperatura (dacă faceți parte din acea categorie de persoane care pun foarte mult accent pe ținută, muntele nu e un loc potrivit pentru dumneavoastră. Adică, dacă vreți să arătați chic la -4° C afara, nimeni nu vă oprește… Dar dacă după o zi întreagă de stat in frig aveți rinoree, congestie nazală, dureri în gât, ochi roșii si lăcrimoși, febră ușoară, dureri de cap, stare de oboseală, frisoane, dureri musculare/articulare, letargie, pierdere a apetitului, greață și vomă; să nu dați vina pe noi!)
 •  liniștea (doar pentru asta ai venit, nu? Să ai liniște și pace, să te relaxezi și să petreci timp cu iubitul/iubita, familia sau prietenii. Ei bine, fii sigur că minunații tăi „vecini” de cabană sau camping iți vor alunga liniștea și pacea cu fumul de la grătar, mirosul puternic de mici și prea măriții maneliști precum Florin Salam, Adrian copilul-minune și, în cel mai rău caz, Sandu Ciorbă.)
 •  insectele (insectele au fost întotdeauna o povară, mai ales pentru cei alergici. Dacă ești alergic, îți garantez că vei întâlni acolo mai mulți țânțari decât în orice viață anterioară. Așa că dacă vrei să mergi fără să te umfli ca un balon, pune-ți niște bani sub saltea în plus… pentru că loțiunile, spray-urile și brățările contra țânțarilor nu sunt ieftine în perioada asta. Nici calmantele pentru înțepăturile de insecte nu sunt ieftine. Așa că, mult succes!)
 • cazarea (la munte e mai dificil să îți găsești cazare. Lumea se orientează după loc și preț. Nimeni nu vrea să se cazeze într-un loc privat de priveliștile orbitor de frumoase și nici să găzduiască în cortul lor urși, vulpi sau lupi. Așa că, dacă vrei să stai la povești cu un urs și cu un pahar de vin fiert la bord… ești bine-venit!)

Concediul la mare

Marea! Marea e acel loc în care soarele are posibilitatea de a te îmbrățișa cu razele lui uriașe fără vreo reținere, acel loc în care îți poți colora pielea și o poți aproviziona cu vitamina D fără să plătești. Acolo ai posibilitatea de a te relaxa pe nisipul fierbinte, înconjurat de scoici, cu un cocktail în mâna, acompaniat de o carte.

Avantajele concediului la mare:

 • bronzul (ai posibilitatea de a te bronza mult mai repede și mult mai ușor)
 •  persoanele noi (întâlnești persoane noi și ai șanse foarte mari de a interacționa cu ele și de a forma o prietenie de lungă durată)
 •  mâncarea (ai ocazia de a gusta din cele mai ciudate feluri de mâncare. Psssst… fructe de mare)
 •  fotografii (dacă sunteți foarte pasionat de fotografie, sunteți în locul potrivit. Cât veți sta în acest loc, veți fi o fântână nesecată de idei pentru noi fotografii)

Dezavantajele concediului la mare:

 • nisipul (intră peste tot și e foarte greu de scos, mai ales când stai în apă)
 •  stat în soare (insolația, bronzatul neuniform și usturimea din cauza soarelui)
 •  multă lume (agitație, gălăgie)
 •  șansa de a fi jefuit pe plajă cât ești în apă (există cazuri în care s-au furat multe bunuri, iar infractorii nu au fost prinși)
 • răspândirea mai rapidă a COVID-ului, din cauza aglomerației.

Muntele și marea sunt două preferințe ce nu se discută, asta se poate observa în mica bătălie dintre mine și colega mea, Melissa, în care am susținut fiecare câte o opinie referitoare la modul de a ne petrece vacanța.

Doriți mai multe sfaturi legate de concediul ideal? Click aici!

Vouă unde vă place să vă petreceți vacanța?


Autori: Andrei Mariș și Melissa Adrianna