Ziua poliției de frontieră
Ziua poliției de frontieră

Astăzi sărbătorim ziua Poliției de Frontieră Române!

Acum 156 de ani, mai exact pe data de 24 iulie 1864, a fost semnat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza Decretul 892, ce reprezintă piatra de temelie a Poliției de Frontieră. Acel act este prima recunoaștere în drept a instutiției.

Acest eveniment a fost serbat printr-o festivitate ce a respectat normele de protecție împotriva Coronavirusului.

La această festivitate a luat cuvântul Ministrul Afacerilor Interne. Acesta a subliniat importanța instituției în cadrul MAI: „Dumneavoastră, cei de aici, de la Frontieră, aveţi un plan mai larg, dumneavoastră protejaţi naţiunea.” Totodată, a subliniat „provocarea” dată de frontierele non-europene din nord, nord-est și sud-vest: „Graniţele non-euro nu sunt doar nişte limite teritoriale. Aceste puncte de frontieră sunt adevărate provocări şi voi sunteţi într-un război, zi de zi, pentru a apăra legea, dreptatea şi integritatea României.”

Și chestorul principal de poliţie Liviu Bute a făcut declarații, evidențiind provocările trecute cu brio de polițiștii de frontieră. Potrivit lui, în prima jumătate a anului au fost depistate 480 de grupuri de migranţi, fiind identificaţi peste 100 de facilitatori, iar la frontiera cu Serbia s-a reuşit prevenirea intrării în ţară a peste 10.000 de persoane.

Ministrul Marcel Vela a înmânat apoi diploma şi placheta de onoare comisarului-şef de poliţie Cosmin Boldiş, şeful Poliţiei de Frontieră Nădlac, pentru „devotament şi merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu”, conform Agerpres.ro.

Așadar, ziua Poliției de Frontieră nu a trecut nesărbătorită. Noi le urăm un sincer „La mulți ani!” polițiștilor de frontieră și îi felicităm pentru devotamentul și profesionalismul lor!