Neîncrederea în medici
Neîncrederea în medici

Un caz șocant a zguduit lumea presei și a medicinei. Chiar sâmbătă, 18.07, un bărbat de 50 de ani s-a stins după ce a refuzat tratamentul cu un medicament nou apărut pe piața românească împotriva Covid-19. Cauza a fost neîncrederea în medici. Pacientul a fost adus la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” având o stare stabilă, așadar putându-se demara procedee pentru ca acesta să scape teafăr de pe urma infectării.

Ce s-a întâmplat mai exact? Bărbatul a fost exemplul clar al neîncrederii în medici după tot haosul din ultimul timp. El a primit toate detaliile despre medicamentul Remdesivir, a refuzat cu desăvârșire să-l primească, crezând că fiind un tratament abia apărut în România va fi doar un „cobai” pentru testarea lui.

Cu siguranță că acea persoană și-ar fi dorit sa fie salvată… Dar, după părerea mea, era un om cu principii solide, clădite de-a lungul celor 50 de ani, care nu i-ar fi permis să fie o simplă jucărie a unui stat incapabil de a-și ține locuitorii aproape. Noroc cu frica de moarte, căci altfel… La câte dovezi de încredere „am primit”… am putea sa rămânem fără România! O să ajungem sa refuzăm medicamente doar pentru că nu știm ce să credem!

Acest caz ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru mulți din vârf!

Trecem cu adevărat printr-o perioadă dificilă. Traversăm momente pe care nu aș fi crezut vreodată că le voi vedea cu propriii ochi. Această ipoteză pornește de la absolut tot ce se întâmplă în jurul nostru: sănătate, viață socială, alianțe politice, relațiile dintre oameni.

Totul pare distrus, pare că suntem cu toții cu ochii în patru ca nu cumva să fim mințiți sau păcăliți de cei din jur.
Așa, cred eu, s-a ajuns la o neîncredere generală în oamenii care își oferă întreaga viață pentru a ne ajuta.
În afară de faptul că ne-am pierdut încrederea în cei ce ne conduc: miniștri, în președintele țării, în responsabilii cu luarea deciziilor, mulți am pierdut încrederea în fundamentul pe care îl au unele legi, motiv pentru care oamenii au început să iasă în stradă ca să-și strige nemulțumirea. Sunt printre noi cetățeni care se simt trădați de conducerea statului, căci au văzut cum acești oameni sfidează regulile de bază din această perioadă.

În afara de asta…mulți am pierdut încrederea în medici

În oamenii care încearcă sa ne ajute să ducem lupta cu virusul ucigaș ce bântuie printre noi. Pe aceștia ar trebui să-i venerăm, pentru munca incredibilă pe care o depun, pentru toate studiile făcute în ultimele luni și toate orele petrecute în spitale.
Din păcate, prin apariția unor teorii care pun la îndoială gravitatea sau chiar existența virusului, cetățenii nu mai cred în nimic. Dovadă și nerespectarea regulilor din prezent din localuri, de pe plajă și creșterea numărului de cazuri. Astfel riscăm reîntoarcerea la starea de urgență.

Managerul Spitalului Covid Timișoara a declarat pentru Digi24 că „nu putem să facem bine cu forța”, și are dreptate. Pacienții au dreptul de a alege. Dar calea pe care ei o urmează poate fi ghidată de o mare doză de omenie între noi, de bun simț, de înțelegere.

Avem nevoie să ne lăsați cu afecerile și cu jocurile voastre politice! Mor oameni pentru că nu știu dacă le dați cu adevărat ceva bun pentru sănătatea lor!

Ca de altfel, pacientului decedat i s-a prezentat tot ce trebuia despre medicamentul Remdesivir. Așa că nu aș vedea alt motiv al refuzului. Auzind că este un tratament nou a fost speriat, a crezut că vor să se facă experiențe pe el… Oare de ce?
Acest nou medicament este produs de Gilead Sciences, iar tratamentul se face pe cale injectabilă timp de 5-10 zile. Efectul constă în oprirea înmulțirii virusului din corpul uman. Remdesivir este studiat, printre altele, de European Discovery. În laborator a avut rezultate bune asupra necuvântătoarelor și împotriva altor virusuri, precum: MERS, SARS, Ebola.
Dacă tot vorbim despre aceste rezultate bune, ce ar putea vesti sfârșitul unei pandemii, haideti să vorbim și despre ceea ce lasă în urmă.

Încrederea în medici trebuie păstrată, așa ne putem salva viața!

Pentru mai multe informații despre situația spitalelor în timpul pandemiei, citiți următorul articol.