carantină
carantină

 Comitetului Național pentru Situații de Urgență a hotărât că persoanele care au luat legătura cu pacienți depistați pozitiv cu COVID-19, vor sta în carantină pe raza localității/orașului de domiciliu, conform unei noi decizii a DSP.

Articolul 4 al horărârii 36 prevede instutuirea măsurii carantinării pentru persoanele care au intrat în contact cu pacienții bolnavi. Legea se referă la persoanele care nu purtat mască sau mănuși și nu au respectat măsurile de distanțare socială, în preajma unui pacient testat pozitiv de COVID-19, scrie AGERPRESS.

De asemenea, pentru a impune această hotărâre, competența revine asupra departamenteor teritoriale de Sănătate Publică. „Se instituie măsura carantinării persoanelor care au intrat în contact direct cu persoanele infectate, care se dispune pentru fiecare persoană individual prin decizie a Direcţiei de Sănătate Publică competentă teritorial”, după cum se arată în legislație.

Hotărâri în ceea ce privește supendarea carantinei teritoriale pot fi luate, conform legii dacă:

  • persoanele participă la evenimente legate de naștere sau căsătorie
  • persoanele participă la un deces
  • persoanele aflate în carantină teritorială au nevoie să se deplaseze pentru efectuarea unei intervenții medicale sau a unui tratament necesar (citostatice, dializă etc..)
  • înlocuirea documentelor de identitate (schimbarea buletinului)

Alineatul 3 al aceluiaşi articol prevede faptul că în decizia de suspendare a carantinei teritoriale va fi menționată perioada în care decizia de intrare în carantină va fi suspendată, precum și măsurile de prevenție pe care  persoana va trebui să le respecte:  „în decizia de suspendare se va menţiona, în mod obligatoriu, intervalul de timp pentru care aceasta se aplică şi măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2”, conform legislației în vigoare.

Un bărnat la un spital  din  timișoara a refuzat tratamentul pentru COVID-19! Vezi de ce?

Autor: Călin Raluca