Ministrul Muncii
Ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat printr-o postare pe contul personal de Facebook că dorește ca statul  „să asigure acordarea de șomaj tehnic pentru angajații sănătoși dar trimiși acasă, în condițiile închiderii unei companii”.

Acest lucru s-a întâmplat în urma apelului făcut de prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, care a cerut sprijin guvernamental, astfel încât angajații care sunt acasă din cauza infectării cu COVID 19, să nu râmână fără un loc de muncă.

Mă implic imediat atunci când mi se semnalează o nevoie. Prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, mi-a semnalat faptul că, într-o firmă de confecții din Brăila, majoritatea angajaților a fost infectată/a fost contact direct și, prin decizia autorităților județene, întreaga întreprindere a fost închisă, pe o perioadă determinată. Angajații bolnavi urmează să fie tratați (le doresc multă sănătate!), cei sănătoși, însă, vor merge acasă, până la reluarea activității în condiții optime.

Am înțeles că în asemenea situații punctuale, când autoritățile județene decid măsuri de restricție, există impact major asupra angajaților și a angajatorilor. Și am propus o soluție. Reglementarea care să asigure acordarea de șomaj tehnic pentru angajații sănătoși dar trimiși acasă, în condițiile închiderii unei companii, va fi pe masa guvernului la următoarea ședință”, a declarat Violeta Alexandru.

Firma respectivă are un număr total de 470 de angajați, dintre care 40 au fost depistați cu virusul. Compania a fost închisă pe o perioadă nedeterminată. O astfel de problemă în Brăila a apărut și într-o fabrică de cablaje auto, cu peste 3000 de angajați. Aceasta a înregistrat până acum doar 15 cazuri, așa cum este precizat în presă. Momentan despre această companie nu sunt oferite prea multe detalii, activitatea la locul de muncă desfășurându-se normal.

Ministrul Muncii se întreabă cum s-a ajuns la o asemenea situație și de ce ITM Brăila nu a făcut verificări.

Am însă cel puțin două intrebări. Sunt zeci de angajați infectați. Nu s-a ajuns aici peste noapte. Cum de s-a ajuns aici?

Când angajatorul a văzut cum crește numărul cazurilor de persoane infectate, nu s-a gândit, de exemplu, să verifice temperatura la intrarea în unitate ca măsură suplimentară de verificare? Când am vizitat Botoșaniul, la companii din același domeniu, nu doar că am atras atenția că angajații, prin poziționarea mașinilor & echipamentelor de lucru, sunt prea apropiați, ci am și cerut direct șefului ITM să verifice că se iau toate măsurile de prevenție, inclusiv verificarea temperaturii. Când ai sute de angajați, cu atât mai mult, iei măsuri suplimentare.

De ce ITM și alte instituții cu atribuții de control se rezumă doar la ședințe la Prefectură? Rolul lor este să iasă pe teren. În cazul companiei din Brăila, am cerut explicații pentru a vedea unde au făcut verificări reprezentanții ITM Brăila, în această perioadă.

Prim-ministrul României, Ministrul Muncii, în subordinea căruia Inspecția Muncii este, cer verificări pe teren asupra respectării măsurilor de protecție. Știu explicațiile – nu poate fi câte un inspector în spatele fiecărui angajator/angajat, este nevoie de responsabilitate individuală și, mai ales, de management. Managerii cluburilor, fabricilor de confecții, etc. au responsabilitatea tuturor celor preluați în incintă.”

Violeta Alexandru susține revenirea la locul de muncă doar atunci când vor fi luate măsurile necesare protecției angajaților. Aceștia trebuie să lucreze într-un mediu curat, care are toate măsurile de igienă și de distanțare socială pregătite, pentru ca munca lor să aibă randament.

Mă implic imediat atunci când mi se semnalează o nevoie. Prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, mi-a semnalat faptul…

Publicată de Violeta Alexandru pe Vineri, 17 iulie 2020