Palestina
Palestina

Disclaimer:

Încă de mică mi-am promis să mă angajez în lupta împotriva discriminării de orice fel. Totuși, articolul de azi ar putea părea că discriminează o categorie de oameni destul de puternică în zilele noastre. Nu, nu îi discriminez, nu îi urăsc, dar vreau să vă fac să înțelegeți că ce fac ei e greșit, chiar dacă istoria nu a fost nici ea dreaptă.

Încep cu o mică întrebare. Cum v-ați simți dacă țara v-ar fi brusc înlocuită cu o alta? Dacă, dintr-o dată, ar veni un alt popor cu oameni influenți la nivel mondial și ar schimba steagul, limba oficială, constituția? Dacă istoria voastră ar fi schimbată peste noapte, iar voi ați ajunge străini în propria țară?
Pe scurt, asta s-a întâmplat și cu Palestina. Dar pagina ei de istorie pare scrisă cu cerneală invizibilă. Recent s-a descoperit faptul că nici pe Google Maps, nici pe Apple Maps, nu poți găsi Palestina, ci doar Israelul. Internauții au identificat abia acum problema, dar se pare că ea există încă de prin 2016. Și niciuna din companii nu au venit cu nicio explicație oficială pentru această nedreptate. Da, o numesc nedreptate.

Haideți să vă explic de ce Palestina suferă o nedreptate.

Statul Israel s-a format la 14 mai 1948 fiind recunoscut de ONU la 11 mai 1949. În momentul acela, populația evreiască abia trecuse prin atrocitățile Holocaustului, fiind decimată. E adevărat că merită un omagiu pentru trauma prin care au trecut. Dar de aici până a fura țara altora, invocând un drept istoric care, tot din punct de vedere istoric, nu prea există, e cale lungă. Știu, pare că vorbesc baliverne, dar aveți răbdare că lămuresc tot. Și pentru că istoria se înțelege cel mai bine cu harta în față, uitați și o astfel de reprezentare a problemei.
Palestina

Mai adânc în istorie

Se știe prea bine că scopul principal al iudaismului este acela de a comemora poporul „ales de Dumnezeu”, cel format din 12 seminții, care au plecat din zona centrului mesopotamian Ur, ajungând în Egipt (vezi povestea lui Moise și exodul), apoi aproape de Palestina, unde au format cele două regate Iuda și Israel. După cucerirea Palestinei de către romani și distrugerea templului din Ierusalim, evreii semiți s-au împrăștiat prin tot impreiul. Astăzi există foarte puține comunități de evrei semiți (urmași ai evreilor din Biblie). Un exemplu ar fi sefarizii din Spania.
În schimb, diverse alte popoare au adoptat religia antică a evreilor semiți. Printre acestea se numără khazarii, popor turcic ce nu are nicio legătură etnică cu semiții. Conform wikipedia, 15-20 milioane de evrei din lume sunt de origina khazară sau Askenazi. Khazarii s-au extins, pe parcursul istoriei, în Europa, ajungând un popor prosper datorită organizării lor. Istoria lor este povestită mai pe larg în cartea „Al treisprezecelea trib: Khazarii”, de Arthur Koestier.
Reputația lor pentru „făcut bani din piatră seacă” le-a atras antipatia cetățenilor europeni, ajungându-se la atrocitățile Holocaustului. După această perioadă neagră, pare că acest popor prosperă mai mult ca niciodată. Dar principiul meu de bază: „libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea ta” mă obligă să îmi pun o întrebare:

Dacă semiții, care chiar aveau un drept istoric asupra „Țării Sfinte” nu l-au pretins, de ce khazarii, fără nicio legătură cu acest teritoriu, „răpesc” țara altora?

Da, am înțeles ideea de omagiu în urma Holocaustului. Dar, dacă e să o luăm pe dreptul istoric, des invocat de israeliți, acesta aparține doar palestinienilor, care au trecut prin guvernarea romană și au rămas loiali pământurilor lor, populare de mii de ani. Înțeleg și nevoia legitimă a oricărui popor de a avea țara lui, dar de ce această dorință a ajuns până într-acolo încât să trateze palestinienii, etnicii acelui teritoriu, ca pe o minoritate nesemnificativă?
Încă de la fondarea statului Israel și anexarea teritoriilor din fosta Palestina, au existat multiple tensiuni. Acestea au culminat cu războaiele din 1956 și 1967, în urma cărora evreii au dobândit și mai mult teritoriu. Ostilitățile continuă și astăzi în zonă, soldându-se cu numeroase victime.

Și ce e cel mai trist în toată povestea asta e că, pentru marea majoritate a violențelor sunt scoși responsabili palestinienii, oameni rămași brusc fără țară, care au încercat și încearcă să își apere teritoriile.
Influența evreilor în lume este atât de mare, încât aproape reușește să mușamalizeze problemele care se întâmplă, victimizându-se și scoțându-i pe locuitorii fostei țări Palestina vinovați pentru orice tensiune. Știrile americane sunt pline de reportaje despre cum „iară fac palestinienii ăștia urât pe acolo, vai săracii israelieni” și puțini sunt cei care chiar văd problema în nuanțe de gri. De aceea, opinia publică nu vede că istoria tinde să se repete în privința conflictelor israeliano-palestiniene, se duc din ce în ce mai mult înspre o opresiune a israelienilor față de palestinieni.

Problema ar putea să se rezolve diplomatic, prin stabilirea a două state cu granițe fixe, dar se pare că nici una din cele două părți nu vrea să cedeze.

Iar la o privire asupra situației internaționale, vedem că ONU recunoaște nedreptățile prin care trec palestinienii, angajându-se în stabilirea păcii dintre cele două popoare. În schimb, America își arată sprijinul, semnificativ de altfel, doar părții israelite. Vedem astfel că opțiunea de pace diplomatică ce să avantajeze ambele popoare nu prea are șanse să se întâmple, cel puțin în viitorul apropiat.

Nu vreau să fiu ipocrită, și să spun că palestinienii sunt rupț din Soare, că nu au nicio vină. Nu îndemn la discriminare împotriva israelienilor și încurajez viziunea asupra adevărului ca ceva incert, schimbător. Dar așa cum #BLM a luat amploare și a adus un mesaj împotriva discriminării afro-americanilor, așa și #FreePalestine ar trebui să atragă atenția asupra unor probleme în mare parte ignorate.