protestul din 10 august
protestul din 10 august

O parte din ancheta privind protestul din 10 august 2018 a fost soluționată de procurorii DIICOT. Dosarul „10 august” a fost clasat parțial. După ce recent ar fi apărut zvonuri în presă cum că investigațiile ar fi închise, iată că astăzi avem rezultatul. Sau cel puțin câteva dintre ele.

Verdictele procurorilor DIICOT?

  1. Nu a fost lovitură de stat, pentru că nu au fost găsite probe în acest sens.
  2. Reprimările violente nu ar fi fost organizate din timp, așa cum susțineau la acea vreme unii dintre participanți.

Drept urmare, urmărirea penală încetează pentru șefii jandarmeriei, pe motiv că nu există suficiente probe cum că aplanarea violentă a conflictului ar fi fost planificată dinainte. Așadar, cei aflați la conducerea jandarmeriei la acea vreme, au fost scoși de sub urmărire penală. Așadar, cercetările efectuate de către procurorii DIICOT arată că Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Mihai Dan Chirică sunt vinovați de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Pe de altă parte, decizia Jandarmeriei de a aplana protestul, a fost una legitimă. Protestele au luat o turnură violentă, ajungându-se ca, o femeie jandarm să fie bătută de mulțime iar pisolul să-i fie furat.

Restul investigațiilor au fost direcționate spre Secția Militară a Parchetului General, pentru investigații amănunțite în cazul jandarmilor care au agresat fizic protestatari, în mod nejustificat.

Dosarul a fost anchetat inițial de către procurorii din cadrul Parchetului Militar. Ulterior el a fost declinat spre DIICOT și disjuns de procurori. Acum, dosarul „10 august”, cu privire la protestul din 10 august 2018, a fost clasat parțial, fiind trimis mai  departe pentru cercetări.

Cum s-a ajuns la aceste concluzii? Citește aici!