poluare olfactiva

Persoanele fizice și firmele vor fi amendate pentru poluarea olfactivă!

"în Știri" by

De joi, conform legii mirosurilor, persoanele fizice și companiile vor fi amendate pentru poluarea olfactivă.

Conform ziarului Adevărul, legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului a fost publicată luni în Monitorul Oficial şi se va aplica din 16 iulie. Legislația din România prevede termenul de „disconfort olfactiv” care traduce efectul negativ asupra mediului și a sănătății cetățenilor prin emanarea unor mirosuri neplăcute și toxice care nu corespund standardelor naționale, europene și internaționale în vigoare.

În aceeași lege, se face referire la „planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activităţi noi sau a instalaţiilor/activităţilor existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităţilor existente”.

Care sunt noile reguli?

„Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează de către operatorii economici/titularii activităţilor care pot genera disconfort olfactiv”, se arată în noua lege.

  1. Autoritatea publică pentru protecția mediului care se ocupă cu supravegherea aplicării legilor în vigoare vizând protecţia atmosferei şi gestionarea zgomotului ambiental dispune de dreptul de a opri orice activitate generatoare de poluare temporar sau definitiv.
  2. Aceeași instituție solicită respectarea unor măsuri tehnologice și a restrictițiilor în scopul prevenirii eliminării emisiilor de poluanţi şi a disconfortului olfactiv şi solicită luarea măsurilor în vederea respectării nivelului maxim admis al zgomotului ambiental.
  3. Autoritatea în vedere are obligația de a reglementa și de a controla în scop preventiv desfășurarea unor activități ce produc mirosuri în zone de recreere, relaxare, joacă sau tratament.

Care sunt amenzile?

1. Legea prevede o amendă între 7.500 şi 15.000 de lei pentru persoane fizice şi o amendă între 50.000 şi 100.000 de lei pentru persoanele juridice, scrie avocatnet.ro.
O amendă este prevăzută şi pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv: între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

2. Totodată, firmele sau operatorii economici au obligația de a avea în posesie un sistem propriu de monitorizare a disconfortului olfactiv. Lipsa acestuia atrage după sine o amendă între 25.000 şi 50.000 de lei.

3. Cei care nu respectă obligaţia de a diminua, modifica sau înceta activităţile generatoare de poluare şi/sau disconfort olfactiv la cererea motivată a autorităţii de mediu vor fi amendați cu sume între 7.500 şi 15.000 de lei (persoane fizice) şi cu amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei (persoane juridice).

Andreea este studentă în primul an la Publicitate, este pasionată de industria culturală și creativă, jurnalism și sociologie. Îi plac poveștile de viață, filmele biografice și cărțile vechi. Dorește să se autodepășească, susține exprimarea liberă a opiniei și dorința de schimbare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi