De joi, conform legii mirosurilor, persoanele fizice și companiile vor fi amendate pentru poluarea olfactivă.
Conform ziarului Adevărul, legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului a fost publicată luni în Monitorul Oficial şi se va aplica din 16 iulie. Legislația din România prevede termenul de „disconfort olfactiv” care traduce efectul negativ asupra mediului și a sănătății cetățenilor prin emanarea unor mirosuri neplăcute și toxice care nu corespund standardelor naționale, europene și internaționale în vigoare.
În aceeași lege, se face referire la „planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activităţi noi sau a instalaţiilor/activităţilor existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităţilor existente”.
Care sunt noile reguli?
„Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează de către operatorii economici/titularii activităţilor care pot genera disconfort olfactiv”, se arată în noua lege.
- Autoritatea publică pentru protecția mediului care se ocupă cu supravegherea aplicării legilor în vigoare vizând protecţia atmosferei şi gestionarea zgomotului ambiental dispune de dreptul de a opri orice activitate generatoare de poluare temporar sau definitiv.
- Aceeași instituție solicită respectarea unor măsuri tehnologice și a restrictițiilor în scopul prevenirii eliminării emisiilor de poluanţi şi a disconfortului olfactiv şi solicită luarea măsurilor în vederea respectării nivelului maxim admis al zgomotului ambiental.
- Autoritatea în vedere are obligația de a reglementa și de a controla în scop preventiv desfășurarea unor activități ce produc mirosuri în zone de recreere, relaxare, joacă sau tratament.
Care sunt amenzile?
1. Legea prevede o amendă între 7.500 şi 15.000 de lei pentru persoane fizice şi o amendă între 50.000 şi 100.000 de lei pentru persoanele juridice, scrie avocatnet.ro.
O amendă este prevăzută şi pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv: între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
2. Totodată, firmele sau operatorii economici au obligația de a avea în posesie un sistem propriu de monitorizare a disconfortului olfactiv. Lipsa acestuia atrage după sine o amendă între 25.000 şi 50.000 de lei.
3. Cei care nu respectă obligaţia de a diminua, modifica sau înceta activităţile generatoare de poluare şi/sau disconfort olfactiv la cererea motivată a autorităţii de mediu vor fi amendați cu sume între 7.500 şi 15.000 de lei (persoane fizice) şi cu amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei (persoane juridice).