criza climatică
criza climatică

După luni de panică și cumpărături impulsive de făină și dezinfectant, cam pe principiul „winter is coming”, aproape că totul a revenit la normal. Aparent, conspirațiile despre Bill Gates și oculta mondială au reușit să reducă considerabil credibilitatea virusului, pentru că, după cum spun marii înțelepți, „sunt interese mari la mijloc”. Desigur că nu a durat mult până când acești pseudo-experți s-au prins care-i treaba cu pandemia – evident, doar o schemă politică care să ne baricadeze în case, să nu cumva să vedem cum schimbă guvernul bateriile porumbeilor. 

Aceeași atitudine, poate chiar una și mai ignorantă, există cu privire la criza climatică

Pandemia de Coronavirus este, fără doar și poate, o inimaginabilă suferință și o perioadă dificilă pentru fiecare dintre noi – dar, cu toate acestea, a reușit reducerea drastică a poluării, chiar și în cele mai puternic afectate state ale lumii, motivul principal fiind, bineînțeles, izolarea populației. Putem spune, așadar, că am câștigat o bătălie, dar nu și războiul cu încălzirea globală.

Exploatările forestiere? Poluarea atmosferică? Topirea ghețarilor? „Irelevante”, ar spune așa-zișii activiști trecuți de a doua tinerețe, care protestează împotriva virusului – asta dacă ar avea măcar cea mai mică idee despre ce presupun schimbările climatice. Oricum, la finalul zilei, nimic din toate astea nu contează. Adevărata problemă nu este nici pe departe colapsul planetei, ci extraordinarul efort de a purta mască și de a respecta distanțarea socială.

The grass ain’t greener on the other side, it’s green where you water it

Urgențele climatice nu sunt breaking news, ci o problemă de nivel mondial, deja bine cunoscută, dar tratată cu superficialitate. Cu toate astea, unele țări se responsabilizează și acționează. Recent, Danemarca a adoptat o lege pentru a combate criza climatică, menită să susțină activiștii de mediu și propune astfel un viitor verde, fără emisii de carbon. Și în timp ce statele civilizate preiau controlul și descoperă soluții pentru amenințările reale, România, oricât de evoluată s-ar vrea, încă suferă de un ușor postcomunism și se teme în continuare de introducerea educației sexuale și propune interzicerea oricărei referiri la identitatea de gen în școli.

Truth be told, ar fi complet ilogic și chiar neașteptat ca statul român să se adreseze problemelor urgente și reale. Ne-a obișnuit deja cu iresponsabilitatea și ignoranța, dar serios vorbind, care e strategia? Cum ne va salva îngrădirea dreptului la educație de la apocalipsa climatică, aflată doar la câteva greșeli distanță?

Care-i faza cu legile care există doar pe hârtie?

În 2019, Legea Europeană a Climei a fost adoptată în legislație. Există, deci, în teorie și are ca obiectiv general atingerea neutralității climatice până în 2050. De asemenea, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 se regăsește în planul propus prin această lege. Tot ce propune Green Deal pare ideal și proiectul este cu adevărat unul ambițios, dar problema intervine atunci când implementarea acestor măsuri de protejare a mediului depinde de România. Ne aflăm în stadiul în care planurile sunt tardive; acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de acțiune. Această inițiativă europeană reprezintă o oportunitate uriașă, ce ne-ar putea ajuta să resetăm ceasul climatic, dar rămâne de văzut cum va fi gestionată de Ministerul Fondurilor Europene, dar și de celelalte autorități.

Da, știu că e cel mai mare clișeu, dar schimbarea chiar începe cu tine!

Vinovații reali pentru criza climatică sunt nimeni altele decât companiile uriașe și țările bogate, conform adevăraților experți în mediu – adică nu pensionarii care bârfesc în fața blocului și care cred că virusul se transmite prin antene 5G. Cu toate astea, nu te oprește absolut nimeni să-ți schimbi stilul de viață și să contribui la reabilitarea planetei. Da, nu o să salvezi tu mediul de unul singur, pentru că renunți la paiele din plastic și folosești mai puțină electricitate, dar chiar și un efort mic, ce pare chiar insignifiant, ajută mai mult decât unul inexistent.

Așa că data viitoare când îți iei cafeaua to go, folosește o cană reutilizabilă, un termos, un recipient care nu e de unică folosință. Când îți faci cumpărăturile la supermarket, renunță la pungile din plastic și optează pentru un tote bag din bumbac, care e la fel de încăpător, dar care nu are nevoie de 50 de ani pentru a se descompune. Verifică eticheta produselor pe care le cumperi, în special cele cosmetice și asigură-te că nu au fost testate pe animale. Optează, dacă poți, pentru o dietă vegană sau vegetariană. Folosește responsabil energia electrică, termică, gazele și apa. Implică-te în ONG-uri pentru protecția mediului, informează-te și educă-i și pe cei din jurul tău cu privire la pericolele la care ne expunem, dacă nu acționăm imediat. Lista poate continua la nesfârșit.

Și cu doar câteva mici schimbări în stilul tău de viață, planeta și generațiile următoare vor avea șansa la un viitor cu adevărat verde. Așadar, trecem pe modul eco?