Ziua Națională a Franței
Ziua Națională a Franței

Ziua Națională a Franței nu va mai fi sărbătorită cu atât de mult fast și anul acesta. Dat fiind contextul provocat de epidemia de Coronavirus, cunoscuta paradă militară desfășurată pe Champs Elysées se va transforma într-o ceremonie restrânsă în Place de la Concorde.

Onorurile vor fi acordate personalului medical, militarilor și civililor ce s-au luptat cu virusul COVID19. Evenimentul nu v-a fi acompaniat de public, dar poate fi urmărit de acasă, din fața micilor ecrane. Tribunele vor fi ocupate de 2500 de persoane, dintre care 1400 îngrijitori, asistenți și medici care au lucrat intens în timpul pandemiei. Serviciul de Sănătate al Armatei va fi, de asemenea, omagiat. Serviciul s-a ocupat de 3% din pacienții infectați. Dată fiind criza sanitară și respectarea distanțării fizice, ceremonia va avea acest număr restrâns.

Tema și omagiații

Tema de anul acesta este „o naţiune angajată, unită şi solidară”. Șeful statului, Emmanuel Macron, va prezida ceremonia și va prezenta un omagiu forțelor armate ce s-au implicat în operațiunea Résilience. Această operațiune a fost lansată pe data de 25 martie și implică ajutorul din partea militarilor pentru autorități. Forțele armate au stat la dispoziția unităților medicale. Spre exemplu, a fost construit un spital militar mobil pentru cei infectați cu virusul SARs-CoV-2. Militarii sunt cei care s-au ocupat de transferul pacienților, pe cale aeriană. În aceeași perioadă dificilă, militarii au fost responsabili de transportul măștilor și a echipamentelor de protecție destinat medicilor, și de transferul cadrelor medicale. În cadrul defilării de Ziua Națională a Franței vor fi expuse două aparate frecvent utilizate în timpul carantinei pentru transferul pacienților, alături de 20 de elicoptere și aproximativ 50 de avioane.

Invitate sunt și familiile medicilor și îngrijitorilor ce au pierdut lupta în timpul epidemiei, asistenți medicali din toate regiunile Franței, precum și personalul statului extrem de solicitat în perioada aceasta- profesori, casieri, angajaţi ai pompelor funebre, poliţişti, jandarmi, agricultori, personal ce a fabricat teste de depistare a coronavirusului ori măşti de protecţie.

Germania, Elveția, Austria și Luxemburg vor fi reprezentate și omagiate. Șeful ststului dorește să mulțumească public pentru că au îngrijit 160 de pacienți francezi, în momentul în care spitalele din sudul Franței nu mai făceau față.

Istoricul generalului Charles de Gaulle

Ediția de anul acesta marchează trei evenimente majore din viața generalului Charles de Gaulle, 130 de ani de la nașterea sa, 50 de ani de la trecerea în neființă și 80 de ani de la apelul lansat pe 18 iunie 1940. Vorbim despre faimosul discurs al generalului Charles de Gaulle, conducătorul Forțelor Franceze Libere. Apelul a pus bazele organizării Rezistenței Franceze împotriva ocupației Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De Gaulle s-a adresat poporului francez din Londra, după înfrângerea Franței. El a declarat că războiul nu s-a terminat pentru Franța și, în consecință, cerea organizarea luptei de rezistență. Discursul este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante din istoria Franței.

Festivitatea va fi deschisă de Patrula Franței, ce va traversa cerul, lăsând în urmă „umbra steagului francez”. Închiderea, după 1h15, va fi încheiată tot de Patrula Franței.

Vrei să citești începutul pandemiei în Franța? Click aici.

Autor: Raicu Anca