Raed Arafat
Raed Arafat

Raed Arafat a reacționat cu privire la protestul de duminică seară, din Piața Victoriei, unde s-au adunat sute de manifestanți pentru a-și susține nemulțumirea față de legea carantinării și izolării. Legea nu a fost votată, ea se află încă în dezbatere, conform Digi24.ro.

Manifestanții pun la îndoială faptul că virusul există și se opun măsurilor de carantinare și de izolare, spunând că prin aceasta se impune „dictatura”.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a ascultat câteva dintre opiniile protestatarilor.

M-a indignat acest proiect de lege. E împotriva drepturilor omului. Declararea pandemiei în România, la ordinul OMS, e împotriva Constituției”, a subliniat un bărbat.

O femeie este nemulțumită de purtarea măștii: „În legătură cu masca, masca nu protejează pe nimeni, dacă vreți să știți. Masca nu vă protejează de niciun virus. Este ca și cum ați pune un gard de sârmă împotriva țânțarilor, înțelegeți? Masca este semnul sclaviei, atât. Masca nu protejează. Nu port și nici n-o să port. Mai rău îmbolnăvește. Pentru că oxigenarea creierului, oxigenarea organismului nu se face optim”.

Un tânăr susține că și doctorii din Germania declară virusul ca fiind „o făcătură”.

Satana crede în așa ceva, iertați-mă! Cum să existe așa ceva, când toți doctorii din Germania și alte țări spun clar că nu există și e o făcătură la nivel mondial”.

O parte dintre protestatari sunt de părere că virusul există, însă acesta este doar un virus gripal ce a existat în fiecare an. Aceștia mai cred că legea carantinării și izolării este o încercare de limitare a libertății omului și de distrugere a Constituției, pe motiv că drepturile omului sunt încălcate.

Raed Arafat este de părere că o parte dintre protestatari se vor îmbolnăvi.

Ce să spun? Fără discuție, ei se expun, se expun să se îmbolnăvească, se expun să îmbolnăvească pe alții și o parte dintre ei, fără discuție, o să se îmbolnăvească, pentru că la o astfel de cifră de oameni acolo, nu există să nu existe printre ei cel puțin câțiva care pot transmite fără să știe, nici ei poate că nu știu că au virusul. Acest lucru e posibil” – a punctat Raed Arafat.

Șeful DSU susține că virusul este periculos, iar datorită deceselor rezultate în urma infectării, sistemul sanitar are de suferit.

Nu e totul OK, virusul există – le place, nu le place, asta este – virusul este periculos, ucide un anumit procent de oameni și poate să ducă sistemul sanitar să stea pe loc, dacă avem un număr foarte mare de infectați și un număr foarte mare de pacienți în terapie intensivă. Și acest lucru îl vedem că se întâmplă: crește numărul, crește numărul pacienților în terapie intensivă, la un moment, pot să apară probleme. Deci, asta este realitatea”.

Cu privire la reproșurile văzute ca pe o „dictatură”, Raed Arafat răspunde: „Toate țările care acum impun măsuri speciale românilor, cum ar fi izolarea 14 zile, sunt dictatoriale? Nimeni n-are democrație? Sau, de fapt, ele aplică niște reguli medicale simple?