starea de urgență
starea de urgență
Am citit cu oroare știrile legate de recordul negativ înregistrat în data de 11 iulie, conform căruia în ultimele 24 de ore au fost confirmate 700 de cazuri noi de COVID-19. Numărul total a ajuns acum la 32079 cazuri. Câte ar mai ieși la suprafață cu mai multe testări este altă poveste. Dragi români, vă e dor de starea de urgență?
De când a început această pandemie, am respectat cu sfințenie și strictețe regulile regimului de urgență, cât și cele ale regimului de alertă. Și le respect în continuare, mă folosesc de orice măsură de prevenție pe care o am la îndemână. Însă în rarele ocazii în care ies totuși din casă, să merg la magazin sau la o plimbare în parc, sunt speriată de nerespectarea regulilor.

Însă mai speriată aș fi să tac în continuare în privința acestor nerespectări.

Marcel și Maricica în Lidl nu își țin masca corespunzător (în caz că nu știați, trebuie să îți acoperi și nasul). Cât despre cei care o țin sub bărbie…. ar trebui să fie ei ținuți sub lacăt. Cât de des îți dezinfectezi mâinile? Pentru că de fiecare dată când pui mâna pe un ambalaj, sau un fruct, sau o bară din metrou nu riști doar siguranța ta. Oare dezinfectezi tot ceea ce cumperi? Dar hainele tale după ce ai ieșit afară? Și pantofii tăi? Stai liniștită, Geta, te aude Gigel perfect și dacă nu îți dai masca jos când vorbești în metrou!

Mai mult de atât, mă deranjează ignoranța.

Pe lângă faptul că mulți nu își poartă măștile corect, mulți nu sunt informați pentru cât de des ar trebui să le arunce și schimbe, și în ce condiții să facă asta. Știați că dacă masca voastră se umezește în orice fel, fie de la voi, fie din exterior, nu mai funcționează la fel de eficient? Nu o să vă „plictisesc”cu toate detaliile, însă vă voi lasă la final câteva resurse pe care vă încurajez să le explorați. Cel mai important este să fim informați.

Dar grija noastră nu trebuie să se rezume la efectele directe și imediate!

Pe termen lung, mai grav de atât o să fie efectul folosirii măștilor de unică folosință asupra mediului. Un studiu făcut în Regatul Unit a arătat că dacă toată populația lor ar folosi măști de unică folosință în fiecare zi pentru un an (perioadă care nu e deloc implauzibilă dat fiind gradul de infecțiozitate al virusului), s-ar crea un exces de 66 de mii de tone de plastic. Investiți în măști reutilizabile! Nu doar că va protejează cel puțin la același grad, dar nu poluează. Printre resurse găsiți și despre cum puteți să vă fabricați singuri măști, și ce materiale sunt cele mai dezirabile dacă alegeți această cale.

Dar până la urmă, ce rămâne de făcut?

În opinia mea, cel mai mare inamic al sănătății publice este lipsa de grijă în momentul de față. Ceea ce mă șochează este faptul că oamenii sunt mai puțin precauți acum decât în starea de urgență. Ori, eu consider că este momentul să fim chiar mai precauți. În starea de urgență aveam avantajul de a fi protejați involuntar de restricțiile impuse asupra ieșirii din locuințe.
Dar de ce trebuie să avem nevoie de astfel de măsuri drastice? De ce trebuie să recurgem la verificări, la percheziție, la măsuri punitive? În momentul actual sunt o necesitate, din păcate, și astfel de măsuri sunt luate în calcul.
Rămâne, deci, la latitudinea fiecăruia când iese din casă cât de mult vrea să riște sănătatea lui/ei și a celor din jur. Cea mai bună metodă de protecție rămâne evitarea oamenilor, distanțarea socială. Dar dacă chiar trebuie să ieși, asigură-te că ești cu adevărat precaut.