Perlele
Perlele

Examenele naționale au trecut, iar acum te poți detașa de stresul acestora. Unii ne gândim la liceul dorit, iar alții la facultate.

Între timp, ca în fiecare an, își fac apariția articolele din presă privind „perlele“. „Minunatele perle“. Credeam că se va schimba în acest an? Nu. Care este scopul să jignești în spațiu public, indirect și anonim, majoritatea elevilor ce au greșit? Pentru jurnaliști este ceva neintenționat, deoarece ei doresc mult mai multe accesări, mult mai mulți bani. Nu contează ce scriem în articol, pentru că dacă prinde la public, este bine.

De ce în România nu se pune accentul și pe elevii cu notele 7-8-9, ci doar pe elitele educaționale, cei cu 10? De ce un elev care ia 10 la română și la biologie, este etichetat cu „RESPINS“, datorită notei la matematică de 4.6 (3.6 după contestație)? Suntem duși la școală, iar din clasele cele mai mici, alergăm după notele de 10. Dacă nu suntem perfecți la o anumită materie, suntem etichetați „RESPINS“.

Ups, am uitat că noi suntem în România. Sistemul de educație este format în așa mod, încât să înlăture creativitatea, curiozitatea, gândirea logică și critică.

Râdem de elevii de la examene, dar dragi profesori, voi ce faceți? De câte ori le dați voie elevilor să pună întrebări, să dezbată, să-și manifeste curiozitatea? Nu spun că nu sunt profesori ce nu fac asta, deoarece aș fi ipocrit. Sunt, dar destul de puțini.

Vă mirați că elevii tocesc eseuri și comentarii. Școala crede că ne formează pasiunea pentru lectură? Este cea mai mare minciună. Mai mult ne îndepărtează. Nu citim ce ne place, ci ceea ce ne este impus. Oare Eminescu, Rebreanu, Caragiale ce ar spune? Credeți că ceea ce spune un anumit critic literar este exact ce a simțit autorul? Credeți că autorii precedenți menționați, dar și ceilalți din programa de Bacalaureat, se așteptau ca peste 100-200 ani, elevii să le memoreze operele? Păcat, se pierde esența unui text literar, dragi profesori! Voi ar trebui să știți cel mai bine acest lucru.

De ce tocim? Pentru că doar așa trecem un examen sau o teză! Școala românească nu te pregătește pentru viață, ci pentru un viitor examen!

Uitați câteva dintre „perlele“ de la Bacalaureat 2020, la proba de limba și literatura română:

I. L. Caragiale este cel mai mare poet din literatura universală. El a scris ,,Riga Criptyo şi Enigel“.》

Ion este personajul principal pentru „O scrisoare pierdută“ şi era combinat cu Zoe.》

,,Băh, Zoe asta deşteaptă dă-o-n mă-sa s-a descurcat femeia, doi morţi lângă ea, îi freca cum vrea“.

《 „O scrisoare pierdută“ a apărut anul trecut, am fost eu la piesa de teatru cu o gagică.》

Scrisoarea a fost pierdută de aia care căuta distracţie şi pe la primărie. Ca-n zilele noastre, umblă ăştia după bani şi după funcţii, n-ai treabă“.

Arghezi este un Isus care face din venin miere și din mucegai și noroi bijuterii“.

Testamentul se face când mori, dar cu puțin timp înainte“.

Autorul se numește Maior. Pentru că a devenit cunoscut s-a denumit Mariorescu. Am uitat și mai cum“.

Fragmentul este despre o rață care mânca cozonac cu dinți albi“.

Perspectiva narativă nu e prea bună, în sensul că eu n-o știu“.

Aş vrea să ştiţi că mass media e pentru modă, fashion, nebunii de-astea. Asta caută lumea. Cum să promoveze un nebun din literatură în ziare?“.

Bă, e groasă vă scriu Ion că asta am auzit înainte cu o seară că se dă“.

Otilia Mărculescu din comedia „Enigma Otiliei“ era panaramă că a plecat cu Tipătescu şi apoi cu Conu Leonida.》

G. Călinescu rămâne în memoria noastră prin prostia lui“.

Ați citit „perlele“. Acum, gândiți-vă dragi decidenți, că aceste „perle“ sunt ale voastre. Voi nu faceți schimbarea în sistemul de educație, iar dacă elevii greșesc, sunteți la fel de asumați pentru pregătirea acestora. Fiecare „perlă“ ce apare anual în articolele de presă, reflectă sistemul de educație românesc.

Încurajați elevii să citească. Orice! Formați-le un spirit critic! Românii sunt astfel: doresc schimbarea și privesc țările din străinătate, dar nu fac vreun demers pentru o reformă educațională.