Klaus Iohannis a contestat legea prin care se interzicea referirea la identitatea de gen!

0
456 views
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a contestat legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli sau în universități, la Curtea Constituțională. Președintele consideră această lege ca fiind una bazată pe discriminare și îngrădire asupra dreptului de exprimare liberă.

„Echivalează cu instituirea unei cenzuri a opiniilor/teoriilor în cercetarea teoretică pe tema identității de gen”, a declarat Klaus Iohannis.

Introducerea unui amendament de către senatorul PMP, Vasile Cristian Lungu a făcut ca această lege să fie adoptată în Parlament. Acesta susținea că băieții care „se pretind” fete nu au voie să folosească toaletele și dușurile domnișoarelor și nici să participe la întreceri sportive destinate sexului feminin.

„Prin prevederile nou introduse, considerăm că legea criticată are caracter discriminatoriu și afectează dreptul fundamental privind accesul la învățătură”, critică președintele legea trimisă la promulgare.

Klaus Iohannis este de părere că legea „condiționează accesul la educație prin impunerea unor constrângeri în manifestarea unei teorii/opinii expres prevăzută prin lege, atât pentru beneficiari, cât și pentru furnizorii de educație”.

Considerăm că, prin impunerea unei condiții pentru interzicerea, în unitățile de învățământ, a activității în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, anume aceea ca această teorie/opinie să fie înțeleasă ca un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași, legea dedusă controlului Curții Constituționale este de natură să determine excluderea din sfera beneficiarilor dreptului la educație pe aceia care ar dori studierea teoriei/opiniei identității de gen, circumstanțiată însă, în mod subiectiv, de către legiuitor, în funcție de modul în care aceasta este înțeleasă”, se arată în cererea de reexaminare.

Reprezentatul statului mai specifică că legea nu prezintă o obiectivitate necesară și rezonabilă.

„Norma în cauză are ca efect aplicarea sa arbitrară, condiționată de modul subiectiv în care destinatarii normei pricep o anumită teorie/opinie, fiind interzise de la studiere acele activități care au un anumit scop, cel al răspândirii unei teorii/opinii a identității de gen, dar numai cea înțeleasă într-un anumit fel. Însă, în acest mod, dispozițiile nou introduse prin legea criticată nu-și găsesc nicio justificare obiectivă și rezonabilă. (…) Instituirea nu echivalează cu satisfacerea nevoii de protecție a valorilor sociale”, menționează președintele.

Klaus Iohannis declară că legea avută în vizor încalcă atât Drepturile Universale ale Omului, cât și Constituția deoarece contravine libertății de exprimare: „Echivalează cu introducerea cenzurii”.

Întrucât instituie o normă care este de natură să determine restrângerea dreptului la liberă exprimare, prin aceea că aplicarea sa se realizează în funcție de criteriul subiectiv al exprimării unei anumite teorii/opinii. Echivalează cu instituirea unei cenzuri a opiniilor/teoriilor în cercetarea teoretică pe tema identității de gen. Acest lucru reprezintă, de fapt, impunerea unui anumit rezultat, a unei cunoașteri deformate în ceea ce privește materia identității de gen”, se mai arată în sesizarea făcută de Klaus Iohannis.