specializări
specializări

Cu siguranță avem printre cititori absolvenți sau viitori absolvenți care nu sunt hotărâți în legătură cu alegerea facultății. Pentru unii, pare că nicio opțiune nu se potrivește. Cunoaștem sentimentul, de aceea venim în ajutor! Dacă te afli în această situație, iată 5 specializări din cadrul UBB Cluj-Napoca, la care sigur nu te-ai gândit până acum!

  • Istoria Artei

Specializarea „Istoria Artei” din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie este prima pe lista noastră. Conform site-ului oficial, „programul de licenţă îşi propune pregătirea de specialişti în domeniul istoriei artei, care să poată profesa în calitate de cadre didactice sau în cercetarea de profil”. Așadar, dacă latura „științifică” și pedagogică a artei te-a atras mereu, specializarea aceasta este perfectă pentru tine.

Apropo, ai auzit că UBB Cluj-Napoca e în topuri și anul acesta? Aici găsești mai multe informații.

Admiterea se realizează pe baza unei scrisori de motivație notată cu „Admis” sau „Respins”, apoi pe baza notelor obținute la examenul de Bacalaureat. Ca număr de locuri, pentru linia de studiu în limba română sunt puse la dispoziție 10 locuri la buget și 20 de locuri cu taxă. Pentru linia de studiu în limba maghiară, sunt alocate 8 locuri la buget și 12 cu taxă. De menționat că această specializare nu efectuează învățământ la distanță.

Pentru mai multe detalii legate de această specializare, click aici!
  • Arheologie

De arheologie ai auzit probabil în celebrele documentare marca Discovery sau History Channel. Dacă te-a fascinat descoperirea de obiecte antice și participarea activă în cercetările istorice, această specializare din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie este o opțiune care poate fi luată în considerare.

La fel ca în cazul specializări de mai sus, admiterea se realizează pe baza scrisorii de motivație și a notelor de la Bacalaureat. Anul acesta, oferta de locuri pentru admitere include 20 de locuri la buget și 30 cu taxă pentru linia în limba română. Pentru linia cu predare în limba maghiară, 7 locuri sunt alocate la buget, și 18 cu taxă.

Mai multe informații găsești aici!
  • Studii de securitate

Din punctul de vedere al tematicii, specializarea „Studii de securitate” acoperă atât dimensiunea teoretică, cât şi cea practică a studiului securităţii, de la sursele de insecuritate (sentimentul de insecuritate şi securitate în diferite epoci istorice) până la cele mai potrivite metode de „bună guvernanţă” a securităţii, conform site-ului oficial al Facultății de Istorie și Filosofie. Specializarea oferă un spectru larg de oportunități profesionale, absolvenții având posibilitatea să profeseze în domeniul educației și cercetării, dar și în domeniul diplomației sau în media.

Cât despre numărul de locuri, pentru linia în limba română sunt alocate 50 de locuri la buget, 100 la taxă, dar și 50 de locuri pentru învățământul la distanță. Linia cu predare în limba engleză are alocate 17 locuri la buget și 40 la taxă. Admiterea se desfășoară la fel ca în cazul celor două specializări de mai sus, cu diferența că, pentru opțiunea liniei cu predare în limba engleză, scrisoarea va fi redactată în limba engleză.

Dacă ești interesat și vrei să afli mai multe, click aici!
  • Public Health

Această specializare din cadrul FSPAC reprezintă prima de acest gen predată exclusiv în limba engleză, din Europa Centrală și Estică.

Domeniul relativ nou apărut oferă oportunități de muncă în cadrul Agențiilor Publice sau Private, ONG-uri, spitale și multe altele. Absolvenții pot lucra ca profesori, cercetători, project manageri sau economiști în domeniul sănătății publice.

Pentru a deveni un „Public Health Superhero”, așa cum sunt numiți studenții acestei specializări, vei redacta o scrisoare de motivație și vei participa la un interviu. Apoi, admiterea se va realiza pe baza notei de la Bacalaureat.

Click aici dacă ești curios!
  • Studii de conflict

„Programului de licenţă în limba română propune o abordare interdisciplinară a studiului conflictelor, combinând discipline din domeniul istoriei, sociologiei, antropologiei, științelor politice și relațiilor internaționale, științelor administrative și comunicării”, conform site-ului oficial al specializării FSPAC. Așasar, dacă vrei puțin din toate științele umaniste, combinate într-un nou domeniu de interes, specializarea aceasta este pentru tine.

Ca în celelalte cazuri, admiterea se realizează pe bază de dosar.

Mai multe detalii utile găsești cu un simplu click aici!

Dacă știi și alte specializări despre care nu se prea discută, dar care pot fi opțiuni bune pentru absolvenții de liceu, nu te sfii să lași un comentariu!

2 COMENTARII