Vivien Leigh
Vivien Leigh

Vivien Leigh, o actriță foarte notorie a anilor ‘40-’50 și-a lăsat amprenta în istoria cinematografică. Pe Vivien o știți din ecranizarea celebrului roman „Pe Aripile Vântului”,  apărut în 1939, dar și  din „Un tramvai numit dorință”, în 1951. În 8 iulie, se împlinesc se împlinesc 53 de ani de la moartea celebrei actrițe.

Astfel, pe 8 iulie 1967 ea moare, răpusă de boală. Actrița a dus o viață tumultoasă, presărată cu o intrigi, bârfe, teatru, film, nefericire, boală și o sănătate mintală șubredă. Mai departe, vom  face o mică incursiune în viața personală a uneia dintre cele mai talentate actrițe hollywoodiene și nu numai.  Astfel, vom pătrunde, în spatele a ceea ce se ascunde, in spatele reflectoarelor și al camerelor de luat vederi. Astfel, o vom cunoaște pe Vivien, cea din spatele ușilor închise.

Începutul

Pe 5 noiembrie, se năștea în Bengalul de Vest (o provincie britanică din India), Vivian Mary Hartley. Tatăl  ei era un broker englez, de origine scoțiană, iar mama ei era de origine indiană, fiind romano-catolică.

Mama lui Vivien, o împătimită a teatrului și a literaturii, a încercat să-i insufle fiicei ei simțul pentru literatură, citindu-i scrieri a lui Hans Cristian Andersen, Lewis Carol sau Ruyard Kipling, dar și povești  din Folclorul indian sau chiar din Mitologia Greacă. Micuța Vivien  avea teatrul în sânge încă de mică, interpretând o poezie, la vârsta de 3 ani, pentru prima oară, în cercul de teatru  din care mama sa făcea parte.  Câțiva ani mai târziu, la 6 ani, micuța Vivian  avea să  se înscrie la o școală  de maici,  din Marea Britanie. 

La 19 ani, după ce a terminat școala, Vivian Hartley, a devenit curând Vivian Leigh, căsătorindu-se cu Herbert Leigh de Revelion, pe 30 decembrie 1932. Deși  Herbert i-a dăruit-o pe Suzzane, unicul  ei copil, relația lor nu a fost una potrivită pentru Vivien. Deja intrată în lumea teatrului, Vivien țintea sus. Încă voia să devină o cunoscută actriță.

Relația cu Lawrence Olivier

Artista, avea o  fire puțin mai deosebită. Actrița adesea se simțea nesigură pe ea. Uneori credea că este judecată doar pentru aspectul  său  fizic și nu pentru că este o actriță  talentată, deși cu talentul  ei l-a vrăjit pe Lawrence Olivier, cel care o vreme i-a fost amant, iar apoi a devenit soțul ei.

Ambii, actori, au avut norocul  de a împărtăși o simpatie reciprocă, mai întâi în viața de scenă, iar apoi, în viața personală. În 1937, ei doi au împărțit pentru prima oară o scenă, jucând la Kronborg(aproape de Copenhaga, Danemarca), o piesă intitulată „Flăcări deasupra Angliei”. Deși  căsătoriți fiind amândoi, o idilă se înfiripă între ei.

Ceva timp mai târziu, întâmplarea face ca cele două cupluri căsătorite: Vivien Leigh, alături de soțul său și Lawrence Olivier, insoțit fiind de soția sa, să se întâlnească în Savoy Grill. În vremea aceea, Savoy Grill era un restaurant frecventat  adesea de celebritățile londoneze. (Acum, restaurantul îi aparține lui Gordon Ramsay și este unul dintre cele mai de lux restaurante din Londra). 

Așadar, cuplurile s-au întâlnit la restaurant. Acolo au povestit, s-au simțit bine și au promis să-și mai petreacă timpul împreună. Astfel, ceva timp mai târziu, soții Olivier decid să închirieze o casă  de vacanță, în provincie, acolo unde decid să îi invite alături  de ei pe soții Leight.

Idila se intensifică

Idila dintre cei doi amanți, avea să se accentueze și mai puternic atunci. Un  scurt fragment, extras din memoriile lui Lawrence Olivier, avea să „scoată la lumină” că între cei doi existau scântei: Într-o după masă eram în cabină, mă machiam pentru un matineu cu «Romeo şi Julieta»când, pe neaşteptate, Vivien şi-a făcut apariţia, pretextând, de ochii lumii, că venise să ne invite undeva pe mine şi pe Jill, a rămas câteva minute, sculându-se să plece, nu înainte de a fi depus un delicat sărut pe umărul meu”. 

Între Vivien și  Lawrence, a fost o atracție deosebită. Lawrence povestește în jurnalele sale că Vivien Leigh era ceva mai mult decât o aventură. Vivien, pe deoparte, avea și ea metehnele ei, fiind într-o  relație nefericită cu un avocat care nu aprecia deloc teatrul. Până la urmă, relația dintre Vivien și  soțul ei s-a rupt.

Amploarea bolii

În 1938, Lawrence pleacă în SUA, la Hollywood, să joace în „La răscruce de vânturi. Între timp, Vivien rămâne în UK, unde primește un rol în filmul „Un Yankeu la Oxford”. În acea perioadă, firea ei devine tot mai fragilă. 

Foarte cunoscută pentru frumusețea sa, uneori Vivian simțea că nu este apreciată pentru talentul  ei actoricesc. De  aceea artista nu aprecia aproape niciodată complimentele care i se aduceau. Femeia era o fire sensibilă. Începuse să aibă schimbări de comportament multe și  dese. Pe atunci, încă nu se știau foarte multe despre bipolaritate. Cu diagnosticul odată primit, femeia însă refuză tratamentul din cauza rușinii care vine odată cu stigma de a suferi de o afecțiune psihică.

Deși temperamentul ei era unul aproape „problematic”, asta nu a oprit-o ca să  fie selectată pentru un rol în filmul „La răscruce de vânturi” , rol pe care l-a și refuzat, pentru că era unul secundar, altul decât acela pe care l-ar fi dorit ea.

În 1939, idila dintre ea și Lawrence încă continua, deși Lawrence Olivier plecase în America. Îndrăgostiții își trimiteau reciproc scrisori de amor: „Dacă ne-am iubi doar cu trupurile noastre, cred că tot nu ar fi suficient. Te iubesc mult mai mult de atât. Tot sufletul meu îţi aparţine”. Tot  atunci, , Lawrence Olivier îi mărturisește într-o scrisoare cât de mult ține la ea: „Eşti în mod constant în gândurile mele. Nu am trăit până când nu te-am cunoscut pe tine”.

Pe Aripile Vântului

Ulterior Vivien, la recomandarea lui Lawrence Olivier, primește rolul lui Scarlett O’Hara, în ecranizarea romanului „Pe aripile Vântului”.  Lui Vivian i-a fost destul de dificil să se mențină pe  linia de plutire. Încă odată, firea sa dificilă îi punea bețe în roate. Actrița era măcinată de frica eșecului. Adesea, în scrisorile sale îi mărturisea lui Lawrence temerile ei. Hollywood Reporter scrie că sprijinul pe care Vivien l-a primit de la iubitul ei, a ajutat-o să poată termina filmările peliculei. 

Pe Aripile Vântului este una dintre cele mai vizionate pelicule din istoria cinematografiei mondiale. Aceasta a bucurat decenii la rând milioane de cinefili. Filmul este ecranizarea romanului scris de Margaret Mitchell. Este primul film color de asemenea proporții și a fost realizat prin procedeul Tehnicolor. Filmările au durat 140 de zile, iar premiera a fost pe data de 15 decembrie 1939. „New York Herald Tribune” scria la vremea apariției filmului că este “Un spectacol cinematografic monumental”, iar “New York Times” că este „Cea mai mare înscenare cinematografică văzută până azi și cel mai ambițios film de acțiune din istoria spectaculoasǎ a Hollywoodului”,scrie timpul.md.

Rolul lui Scarlett avea să-i aducă actriței succesul și o notorietate și mai mare. Atfel, Vivien Leigh, avea să devină prima actriță de origine engleză care a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare, în 1940. Tot în același an, cei doi se căsătoresc în secret,  departe de ochii publicității și încep să joace în filme împreună. 

Viața în căsnicia cu Lawrence Olivier

Odată cu începerea războiului, ei se întorc în Marea Britanie, unde Lawrence se înrolează în Aviația Britanică, iar Vivien pleacă într-un turneu artistic în America de Nord, acolo unde juca pe scenă pentru soldații din regiune. 

La scurt timp după aceea, Vivien se îmbolnăvește de tuberculoză. Un timp mai târziu, în 1944, ajunge și să piardă o sarcină, eveniment care duce la agravarea dispoziției sale psihice. De  atunci, starea i s-a agravat, având dese episoade maniaco-depresive. În  anii care urmează, cuplul întâmpină probleme, certuri. Ce doi ajung să nu se mai înțeleagă, iar încet, căsnicia lor se duce de râpă. Găsindu-se nefericită, Vivien își înșeală soțul. Deși  căsnicia lor nu  era una de succes, cei doi încearcă să mențină aparențele în viața profesională. Până la urmă, nimic nu a mers, iar astfel, cei  doi s-au  despărțit.

 Deși ei nu mai erau împreună, intraseră în căsnicii diferite, cei doi încă își mai scriau uneori: „Vreau să-ți mulțumesc pentru că ai înțeles totul, de dragul meu. Ai dat dovadă  de noblețe, curaj și  frumusețe și-mi pare nespus de rău și bănuiesc că a fost nespus de greu pentru  tine”, îi mărturisește Lawrence fostei lui soții și amante, într-o scrisoare legată de divorțul lor. 

Moartea actriței

În 1967, Vivien cade la pat, din nou bolnavă de tuberculoză. Într-o noapte este găsită de soțul ei, Jack Merivale, și dusă la spital. Astfel, Vivien este răpusă de tuberculoză. La aflarea veștii, fostul ei soț, Lawrence Olivier îi vizitează trupul neînsuflețit și se roagă să-i ierte tot ceea ce s-a întâmplat între ei doi. El îi aduce fostei sale un ultim omagiu și, alături de actualul ei soț, ajută la organizarea funerariilor.

Vivien Leigh a fost incinerată, iar cenușa ei a fost împrăștiată deasupra unei ape curgătoare. În acest mod, steaua londoneză se stinge. La funeraliile ei, în semn  de omagiu, rampele tututor teatrelor londoneze au rămas, timp de un minut, în întuneric.