Wattpad
Wattpad

Wattpad este o platformă online care a debutat în anul 2007 în Toronto, Canada. Aceasta a fost înființată la inițiativa a doi prieteni: Allan Lau și Ivan Yuen. Cei doi au vrut ca aplicația să ofere oamenilor șansa de a scrie și de a citi în mod gratuit, fără a avea nevoie de un anumit laptop sau telefon, ci doar de conexiune la internet și un cont. 

Aplicația a intrat repede în rândul celorlalte de genul acesta și a ajuns un concurent de temut pentru Amazon Kindle. Numărul accesărilor a crescut, iar platforma s-a dezvoltat într-un mod superb până în momentul de față. Pentru multe persoane, Wattpad reprezintă rampa de lansare în domeniul literaturii, mai multe cărți ajungând producții cinematografice sau chiar să fie publicate (After, Malakai).

Ei bine, eu nu vreau să vorbesc de partea frumoasă a Wattpad-ului, ci de partea mai puțin plăcută a acestuia, de acele povești care în ultima vreme au tot prins contur în social media.

Majoritatea tinerilor, și nu numai, sunt la curent cu postările făcute pe grupul de Facebook „Citate Cringe Wattpad ”, a cărui membră sunt și eu.

Da, e haios ce citim, știind că poveștile sunt scrise de copii, majoritatea având până în 16 ani, dar, totodată, este crunt. Dacă stăm să analizăm în ansamblu ceea ce scrie în aceste lucrări, putem observa probleme grave în educația generației tinere, ei imaginându-și un act sexual departe de realitate.


Așa cum se poate observa în exemplele de mai sus, textele sunt scrise incorect gramatical și de-a dreptul pueril. Logica ideilor lipsește cu desăvârșire, iar subiectul abordat intră în zona fantasticului. Cu toate acestea, să știi că un copil care abia și-a făcut buletinul este autorul unei astfel de povești îți stârnește un semn de întrebare. Cum vede el sexul? Știe cum se face acesta? Știe ce înseamnă toate acele lovituri pe care și le imaginează el?

Situația este una gravă, extrem de gravă. E vorba de minori care se dezvoltă cu astfel de gânduri și ajung să săvârșească acte sexuale bazate pe violența domestică, deoarece nu au primit lecții de educație sexuală, nici de la familie, nici de la școală. E un subiect important ce merită dezbătut în viața de zi cu zi. Sexul nu mai este un subiect tabu, circulă pe tot internetul. Atât în articole, atât în cărți cât și pe site-uri cu conținut video detaliat, tinerii având acces la astfel de informații fără prea mare efort.

Ei preferă să-și creeze propria percepție asupra actelor sexuale, să învețe singuri ce și cum se face și ajung să-și regrete toată viața deciziile luate în prostie. Părinții sunt ocupați sau lipsiți de interes cu privire la acest subiect. Mulți dintre ei nici nu vor să poarte cu copiii lor astfel de conversații. De ce? Pentru că, în mintea lor, sexul trebuie să se discute la o anumită vârstă, nu mai devreme. Că na, așa a fost pe vremea lor.

Uite că, am evoluat! Tinerii află despre acest subiect „controversat” prin diferite metode și își fac idei greșite, idei care sunt puse adesea în astfel de istorisiri pe Wattpad.

Cea mai mare pondere de texte cu aluzii obediente este scrisă de fete, minore în care urlă hormonii și au diverse fantezii erotice. Fetele își imaginează că au un raport sexual cu Selly, idolul domnișoarelor, dar nu numai, loc primordial avându-l și Vadim Tudor sau Ceaușescu, două personalități importante din istoria României.

E scârbos să citești texte de genul și să îți imaginezi atrocitățile din mintea copilelor. De când a luat amploare subiectul, textele au fost din ce în ce mai vizualizate pe Wattpad, dar și share-uite pe Facebook. Nu mai poți face diferența dintre un text scris de o copilă sau un text scris la mișto de un tânăr cu chef de glume. 

Da, recunosc că și eu mă amuz pe seama acestor povestioare, care de foarte multe ori sunt exagerate. Organele genitale ale băieților având dimensiuni exagerate, iar actele sexuale desfășurându-se într-un interval de timp mult prea lung pentru realitatea cu care ne confruntăm.

Acest subiect stârnește o întrebare în mintea mea: E sau nu nevoie de educație sexuală în școli?  Da, avem nevoie de așa ceva, tinerii trebuie să știe ce înseamnă cu adevărat sexul. Aceste ore trebuie făcute de un specialist, un medic ginecolog cu experiență, care să le explice ce riscuri există când faci sex, ce probleme poți să ai și când și în ce mod te poți feri de ele.

Din păcate, marea majoritate a adulților nu e de acord ca orele de educație sexuală să fie introduse în sistemul de învățământ, deoarece nu trebuie să știe copiii lor cum se face sex. Ei bine, ba da, trebuie să știe cum să o facă, când să o facă și când nu. România este prima țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul mamelor minore, iar situația nu pare să se îmbunătățească prea curând.

Ai auzit și tu de educația sexuală pentru… grădiniță? Citește mai multe chiar aici!

Wattpad este platforma care permite copiilor să își expună fanteziile, să fie liberi și să dea frâu tuturor idioțeniilor de genul celor de mai sus. Este o platformă care nu verifică textele care sunt publicate, fiind accesibile tuturor. Cu toate că trebuie să ai o anumită vârstă pentru a-ți face un cont, falsificarea datelor este foarte simplă și așa ajung copiii să se citească unii pe alții și să împărtășească diferite impresii despre sex, mai mult neadevărate.

Eram un fan al acestei platforme acum 5 sau 6 ani. Citeam des povești ale fetelor, dorindu-mi să fiu și eu o scriitoare. Cunosc majoritatea cărților publicate încă dinainte, dar pe vremea aceea nu citeam chiar atât de multe texte porcoase, și chiar dacă erau, nu aveau un asemenea limbaj.

Așa că, hai să ne trezim la realitate, să nu mai fim niște tradiționaliști și să acceptăm adevărul.

Să vedem problemele din spatele acestei aplicații și din spatele a multor alte site-uri (TPU) și să facem o schimbare pentru noi, ca oameni. Să fim conștienți că tinerii au nevoie de o educație diferită, de o dezbatere aprofundată asupra unor subiecte actuale, precum sexul.

Da, avem nevoie de educație în școli, de ore de genul acesta pentru mult mai multe domenii și ar fi cazul să ne dăm cu toții seama de câteva lucruri care fac diferența între România și alte state europene. Dacă ne dorim să avem copii deștepți, cu o educație bună, trebuie să le oferim mediul prielnic de a se dezvolta, nu să îi lăsăm să facă greșeli care le pot distruge viața. Cu fiecare mamă minoră care apare în țara noastră, aflăm că problema devine una din ce în ce mai dificilă și că la un moment dat, va fi prea târziu să o poți rezolva.