contestațiile

Contestațiile de la bac, între bătaie de joc și ignoranță

"în Păreri și opinii" by

Mă uitam pe listele cu notele obținute de elevi la bacalaureat după ce și-au depus contestațiile și am rămas destul de uimit de ce am văzut. Nu reușesc să înțeleg cum poate părerea unui profesor cu privire la nota unui elev să difere atât de mult de a altui coleg profesor. Asta în condițiile în care notarea trebuie să fie obiectivă.

Contestațiile reprezintă un mijloc de revizuire a notei, ceea ce e foarte bine, pentru că viitorul unui elev nu mai atârnă în pixul unui singur om.

E foarte bine că notele pot fi revizuite și corectate dacă nu sunt cele mai corecte. Însă mi se pare grav ca un profesor să fi greșit atât de mult în notare, încât o notă să poată fi mărită cu aproape 3 puncte (!) după contestație, deoarece acest lucru mă face să mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă elevul nu ar fi depus contestație.

Ar fi rămas cu o notă cu 3 puncte mai mică decât merita cu adevărat?

contestațiile

Nu mai spun de cazurile cât se poate de nefericite în care contestația numai o binecuvântare nu este. Astfel, în imaginea de mai jos, un elev a fost depunctat în urma unei contestații, de la 9,2 la 6,2! Mă întreb cât de urât e să trăiești cu gândul că dacă nu ai fi făcut contestația aia ai fi rămas cu o notă atât de bună… Sigur că nu e vina profesorului că elevul nu s-a descurcat la examen. Însă este vina profesorilor sau poate a sistemului că se pot strecura diferențe atât de mari între modalitatea de notare. O evaluare obiectivă nu are cum să difere atât de mult de o altă evaluare a aceleiași lucrări, realizate după același barem!

contestațiile

Mi se pare sănătos faptul că o notă de care depinde viitorul unei persoane nu este definitivată de un singur om. E cât se poate de corect ca lucrarea unui elev să aibă șansa de a fi evaluată de mai mulți specialiști și, bineînțeles, pot interveni diferențe de opinie între punctajul meritat.

Însă o diferență de 3 puncte mi se pare exagerată. Nota inițială ar trebui să fie în cea mai mare parte una cât se poate de corectă și sigură.

Cel mai mare nr. de contestații de până acum a fost înregistrat în acest an! Citește mai multe chiar aici!

Schimbarea punctajului în urma unei contestații ar trebui să fie cât mai rară, altfel ar însemna că primii corectori nu se descurcă deloc bine, dacă notarea lor ar fi anulată prea frecvent, în urma contestațiilor, de alți corectori. De aceea, prefer să privesc contestațiile ca o opțiune la care să se recurgă în situații excepționale, nu ca o regulă.

Totodată, în urma unei contestații, m-aș aștepta ca nota să fie schimbată cu câteva sutimi, cel mult 1 punct. Dacă se ajunge la 3 puncte diferență, chiar nu înțeleg cum a putut fi corectată atât de prost lucrarea de către primul profesor care e evaluat-o. E ca și cum decizia unui judecător de a condamna pe cineva la moarte ar fi schimbată de un alt judecător în 50% din cazuri. Nu ar fi asta cât de poate de grav?

Notarea se face în mod obiectiv și urmărind un barem cât se poate de clar. În aceste condiții, cum se poate ajunge la diferențe atât de mari între punctaje?

Nu am analizat toate notele obținute la bac și nici nu am făcut statistici. Nu mă pot pronunța deci în privința frecvenței acestei diferențe de note, însă, chiar și cazuri izolate fiind, mi se pare un mare semn de întrebare. Părerile dintre oameni pot fi cât se poate de diferite, însă, în cazul unui examen de care depinde viitorul unei persoane, mi se pare absurdă o diferență de opinie care îl costă pe elevul respectiv puncte întregi.

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi