bătută cu țeava
bătută cu țeava

Cu 4 ani în urmă, o profesoară a fost bătută cu țeava de către un elev de 12 ani. Acesta s-a enervat deoarece a fost notat cu 4 în teză!

Incidentul a avut loc în anul 2016 în localitatea Todireşti, județul Vaslui. La acel moment, poliţiştii au deschis o anchetă penală, însă elevul nu a putut fi tras la răspundere, deoarece acesta era încă minor.

Elevul nu a încetat să o umilească pe profesoară. Astfel, aceasta s-a adresat instanţelor civile și a solicitat judecătorilor obligarea părinţilor agresorului de a plăti daune morale în valoare de 11.000 lei. Decizia nu este una definitivă.

Acest caz a avut loc pe data de 12 decembrie 2016, când profesoara pleca acasă de la școală!

În data de 12 decembrie 2016, profesoara a adus tezele corectate elevilor din clasa a VI-a B. Agresorul a fost notat cu 4.50, iar la vederea notei elevul a rupt teza în faţa clasei.

După terminarea cursurilor, în jurul orei 18, profesoara a plecat spre casă de la școală, iar în apropierea primăriei, profesoara a fost atacată cu o țeavă de elevul în vârstă de numai 12 ani. Elevul a lovit-o peste picioare și spate, cauzând leziuni care necesitau îngrijiri medicale.

Poliţia și Inspectoratul Școlar au demarat o anchetă cu privire la acest caz.

Victima a precizat în faţa judecătorilor că, după ce a fost bătută de elev, aceasta fusese supusă presiunilor de către părinţii băiatului.

Elevul a fost notat cu 1 la purtare, iar după această situație, a amenințat că „își va duce treaba până la capăt”.

Din acest motiv, profesoara s-a decis să se mute din judeţul Vaslui.

Judecătorii au primit probe si înregistrări video, surprinse de camerele din şcoală, cum elevul de 12 ani agresa, cu brutalitate, alţi elevi.

„Cu titlu de exemplu, instanța a declarat modul de adresare a minorului în relaţia cu profesorul de matematică în data de 22.11.2016: «Ce ai, bre? Nu ţi-ai mâncat fasolele dimineaţă?», i-a adresat cuvinte obscene profesorului de sport în data de 31.10. 2016, a refuzat să comunice, în mod sfidător, în timpul cursurilor, cu profesoara de geografie, şi-a bătut colegii de clasă, etc.
Acest comportament al minorului, constată instanţa, a continuat, chiar a crescut în intensitate după data desfăşurării faptei ilicite. Înregistrarea video de pe CD-ul depus la dosarul cauzei , fila 50, volumul I, întăreşte aspectele de fapt reţinute de instanţă, expuse mai sus; astfel, din vizionarea fişierului video, rezultă că în data de 12.12.2016, ora 12:54:36, minorul se comportă violent cu colegii de clasă, în mod public, pe holul şcolii, prin exercitarea actelor de agresiune, fără nicio reţinere de a fi văzut sau oprit”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Vaslui.

Diriginta a sunat-o pe mama copilului, pentru a lua la cunoştinţă comportamentul acestuia, însă femeia a ameninţat-o telefonic. Mama băiatului nu s-a oprit aici şi a amenințat-o în mod direct, la şcoală, ţipând în interiorul şcolii, unde a pătruns cu forţa.

În faţa instanţei, părinţii au spus că fiul lor este o victimă a bullying-ului şi a discriminării în școală. Aceștia au acuzat-o pe profesoară cum că le-ar fi cerut „produse lactate, carne, câine din rasa ciobănesc mioritic”.

Judecătorii au ajuns la concluzia că afirmaţiile celor doi nu au fost susţinute de nicio probă, și nici de martorii pe care familia i-a propus.

Aceste acuzaţii au fost considerate ca atitudine de umilire, cu care părinţii elevului au încercat să intimideze dascălul.

Contrar susţinerilor pârâţilor, constată instanţa că minorul nu a fost victima unui fenomen de bullying, ci, din contră, acesta s-a manifestat ca un subiect activ al acestui fenomen, victimele fiind colegii de clasă şi corpul profesoral. Un alt motiv de apărare al pârâţilor l-a constituit faptul că săvârşirea faptei ilicite nu este rezultatul unei proaste educaţii ori a nesupravegherii minorului, aspect care impune analiza condiţiilor specifice ale răspunderii părinţilor pentru fapta minorului, întrucât, aşa cum s-a menţionat anterior, pe lângă necesitatea dovedirii îndeplinirii condiţiilor răspunderii delictuale în persoana minorului, în cauză trebuie dovedite şi condiţii specifice acestui tip de răspundere”, au decis judecătorii.