Cheile Bicazului
Cheile Bicazului

Şeful CJ Harghita vrea Cheile Bicazului în Secuime, deşi a pierdut procesul. Prin sentinţă definitivă a Justiţiei, canionul a revenit în administrarea judeţului Neamţ, conform adevărul.

După mai multe procese, care durează de peste 10 ani, pe 25 iunie 2020, Curtea de Apel Ploieşti a decis prin sentinţă definitivă, că procesul legat de Cheile Bicazului s-a încheiat.

Cele 700 de hectare aparţin comunei Bicaz-Chei, care trec în administrarea judeţului Neamţ.

Șeful CJ Harghita a menționat faptul că se va folosi de o cale de atac, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru „îndreptarea situaţiei”.

În cursul procesului, oraşul Gheorgheni a fost mai puţin activ, toată procedura de administrare a probelor a fost efectuată de juriştii Consiliului Judeţean Harghita. Bănuiesc că Curtea de Apel a exclus Consiliul Judeţean Harghita pentru a nu fi obligată să ia în considerare probele noastre cu valoare 100% la pronunţarea sentinţei. Este un lucru cu atât mai ciudat dacă ţinem cont de faptul că judeţul Neamţ nu a fost exclus din proces. Excluderea CJ Harghita este ilegală pentru că există mai multe acte normative care dispun reglementarea disputelor legate de graniţa dintre localităţi situate la periferia judeţelor cu implicarea consiliilor judeţene”, a precizat acesta.

Granița a fost mutată până după defileul râului Bicaz.

Maghiarii, conducerea CJ Harghita şi Primăria Gheorgheni susţin că zona Cheilor Bicazului le aparţine, pe motiv că fac parte din Ţinut Secuiesc.

Încă din anul 1998, oficiile de cadastru, din ambele judeţe, au hotărât să semneze un proces-verbal, cum că aria defileului aparţine comunei nemţene Bicaz-Chei,

În al doilea rând, Prefectura Neamţ a cerut instanţei să constate că Tribunalul Prahova s-a pronunţat asupra unui capăt de cerere, fără a fi investită să-l soluţioneze”, preciza George Lazăr, prefect de Neamţ.

Simion Stâncel, șeful Oficiului de Cadastru Neamț, menționează că „se cheamă Cheile Bicazului si nu Cheile Gheorgheniului!” 

E surprinzător, pentru că judecătorii s-au orientat după o hotărâre din 2000, privind «aprobarea încadrării în categorii funcţionale a drumurilor publice». Hotarul care a fost aşa şi pe timpul regiunilor, când era hotar între fosta Regiune Autonomă Maghiară Mureş şi Regiunea Bacău (din care făcea parte şi Neamţul – n.r.). Cheile sunt în totalitate la Neamţ. Se cheamă Cheile Bicazului şi nu Cheile Gheorgheniului sau ale Harghitei”. 

Janos Mezei, primarul din Gheorgheni, spune că şi-a dat seama cu mult timp în urmă, că limitele dintre cele două judeţe ar fi fost modificate.

Primarul din Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, a spus că delimitarea s-a făcut în anul 1998, iar procesul verbal a fost semnat de ambele părţi.

Litigiul a apărut de la o grăniţuire din 1998, lucrare făcută de oraşul Gheorgheni. S-a intocmit un proces verbal atunci, s-a făcut o grăniţuire cu o firmă specializată din Miercurea Ciuc, am semnat şi noi, ca vecini, au semnat şi ei, ca vecini şi până la urmă şi-au contestat propriul proces verbal. Cu câţiva ani în urmă şi-au atacat în instanţă propriul lor proces verbal, incheiat şi făcut de ei. ”