Cum să îți protejezi pielea
Cum să îți protejezi pielea

Cu toții așteptăm o bine-venită vacanță, fie după școală, facultate sau săptămâni de muncă. Și majoritatea dintre noi ne pregătim pentru astfel de ocazii cu un itinerariu ce cuprinde mai mult ca sigur și crema cu protecție solară. Însă acest accesoriu ar trebui să facă parte din rutina noastră de zi cu zi, indiferent de sezon sau ocazie. Cum să îți protejezi pielea în orice sezon?

De ce sunt importante cremele cu protecție solară?

În rolul său crucial, crema cu protecție solară protejează pielea de razele ultraviolete nocive ale soarelui, care vin în două forme – raze UVA și UVB. Razele UVA sunt asociate cu îmbătrânirea pielii și provoacă linii fine, riduri și pete, care fac pielea să arate îmbătrânită prematur.

Razele UVA au capacitatea de a trece prin sticlă, ceea ce înseamnă că pielea ta este expusă la ele în timp ce conduci sau stai în fața ferestrelor cu jaluzelele deschise. Razele UVB sunt cele asociate cu arsurile solare. Razele UVB nu pot trece prin sticlă. Atât razele UVA, cât și UVB sunt cancerigene, motiv pentru care ar trebui să investești într-o protecție solară, care oferă protecție cu spectru larg împotriva ambelor tipuri de raze.

Chiar dacă ai pielea mai închisă sau te bronzezi mai degrabă decât te arzi la soare, cancerul la piele este universal și îl poți avea indiferent de vârstă, sex, sau tip de piele.

Protecție solară: minerală sau chimică?

Există două tipuri de protecție solară, minerală și chimică. Principalele diferențe dintre cele chimice și cele minerale pot fi găsite în listele lor de ingrediente.

Cremele cu protecție solară chimică au ingrediente care pot provoca probleme de sănătate (cum ar fi octocrilenă, oxibenzonă și octinoxat – dar pentru a te informa mai departe despre orice ingredient din produsele tale cosmetice, îți recomand site-ul https://incidecoder.com/).

Ingredientele active din cremele cu protecție solară chimice sunt eficiente, deoarece absorb razele UV ale soarelui. Apoi, printr-o reacție chimică ele disipează razele UV. Acest lucru înseamnă că pielea ta este protejată, deoarece razele UV nu au atins, de fapt, corpul tău.

Cu toate acestea, înainte ca aceste substanțe chimice să poată oferi orice protecție UV, pielea ta trebuie să le absoarbă. Acest lucru poate provoca iritații și disconfort. Mai mult decât atât, ingredientele active din aceste creme cu protecție solară s-au dovedit a dăuna mediului (în special recifelor de corali) și au alte probleme potențiale, care sunt încă în curs de cercetare, cum ar fi  cauzarea acneei, probleme de reproducere sau creșterea riscului pentru cancer la sân.

Cremele cu protecție solară minerale, pe de altă parte, utilizează două minerale naturale ca ingrediente active: oxidul de zinc și dioxidul de titan.

Aceste minerale pur și simplu stau pe suprafața pielii și o protejează prin reflectarea razelor UV.

Cremele cu protecție solară minerale sunt uneori numite creme cu protecție solară fizică, deoarece acestea oferă o barieră fizică între pielea ta și razele soarelui. Gândeste-te la aceste minerale ca milioane de oglinzi mici pe suprafața pielii tale, îndepărtând viguros razele UV dăunătoare.

Cremele solare cu protecție minerală au tendința să lase o peliculă în urma lor, și pentru rezolvarea acestei probleme s-a considerat și în unele cazuri s-a aplicat trecerea la nano-particule de dioxid de titan.

Există încă niște dubii în privința nano-particulelor de dioxid de titan însă, deoarece pot fi absorbite în piele și pot cauza inflamație, și se crede că pot cauza probleme la plămâni în cazul inhalării – însă grijile și aspectul potențial cancerigen ce vin o dată cu forma acestui ingredient sunt încă cercetate.

Per total însă, o cremă solară minerală aduce mult mai multe beneficii și vine cu mult mai puține potențiale riscuri atât pentru tine, cât și pentru mediul înconjurător.

Ce cremă cu protecție solară ar trebui să aleg?

Cele mai sigure creme cu protecție solară sunt cele care sunt formulate cu oxid de zinc. În timp ce produsele cu protecție solară chimică „absorb” razele soarelui și sunt potențial mai periculoase atunci când sunt expuse la razele UV, cele pe bază de zinc blochează fizic razele UV ale soarelui, fără efecte nocive.

Cât despre firma pe care să o alegi, nu există un singur câștigător al acestei categorii. Întotdeauna este bine să te informezi în privința ingredientelor produselor cosmetice cât mai detaliat. Îți propun însă o listă făcută de Environmental Working Group.

Personal, favoritele mele sunt cremele cu protecție solară minerală de la Alba Botanica și Bioderma, cu factor SPF 50+.

Un lucru mai important de reținut este că nu ar trebui să privim cremele cu protecție solară ca pe un accesoriu pentru plajă, ci ca pe un produs esențial în rutina noastră de zi cu zi. Cât timp suntem expuși la soare (indiferent că este în mod direct sau prin parbrizul mașinii sau prin geamul din sufragerie), suntem expuși la riscurile pe care le au razele UVB și mai ales razele UVA.
De aceea, vă recomand cu căldură ca, de acum în colo, ultimul pas din rutina voastră de zi să fie crema cu protecție solară.

Autoare: Ruxandra Dorobanțu

SURSE EXTRA:
https://fldscc.com/2018/06/14/importance-sunscreen/….
https://www.healthline.com/health/octinoxate#is-it-safe
https://www.mustelausa.com/…/mineral-vs-chemical-sunscreen-….
https://whatgreatgrandmaate.com/5-ingredients-avoid-sunscr…/

(daca e cineva interesat, vă las şi articole despre importanţa protecţiei solare, gravitatea efectelor UVA & UVB, etc.:
http://www.ijdvl.com/article.asp…
http://www.ijdvl.com/article.asp…
https://books.google.ro/books…
https://books.google.ro/books…
https://books.google.ro/books… )