Greta Ciubuc-Szabo
Greta Ciubuc-Szabo

Eleva Greta Ciubuc-Szabo, absolventă a clasei a XII-a la Colegiul Național „Mihail Cantacuzino” din Sinaia, a șocat corectorii examenului de Bacalaureat la proba pentru Limba și Literatura Română. În locul eseului de la subiectul al treilea, tânăra a ales să scrie un eseu de opinie privind sistemul de învățământ din țara noastră.

Greta a declarat: „Societatea românească are cu siguranță nevoie de oameni mai educați, mai citiți, dar din păcate, se vede că nu asta se dorește de la noi”, susține ea într-un scurt comentariu care însoțește „eseul”.
„Eu am decis să iau atitudine, chiar dacă îmi „sacrific” media, pentru că nu am mai putut să accept acest regres al sistemului educațional. Nu puteam să mă așez la birou și să învăț mot-a-mot cuvintele altora care știam că „îmi vor aduce punctajul maxim” și atât. „Am decis să gândesc”, a mai spus aceasta.

În continuare, găsiți extrase din eseul Gretei, oferit site-ului edupedu.ro.

Greta Ciubuc-Szabo, an inquiry into romanian schooling

„Căutăm în școală ceva ce nu am putea găsi nicăieri altundeva: îndrumare spre cum să gândim și cum să ne găsim pasiunile. Însă din păcate, după 12 ani în care am făcut parte din acest sistem, pare că scopul meu și cel al liderilor care decid ce este prioritar la școală și ce nu, sunt cel puțin contradictorii.

[…]

În final, educația noastră are nevoie de o abordare diferită, trebuie să învățam cum să gândim, nu ce să gândim. Trebuie să lăsăm deoparte memorarea eseurilor și să promovăm construirea lor prin prisma autenticității fiecărei persoane, pe o temă mai libera, mai de actualitate și mai productivă. Numai așa pot fi cultivate intelectualitatea umană și spiritul curios de a afla cât mai multe despre lumea în care trăim. Numai așa se poate evita manipularea în masă a viitorilor adulți: printr-o educație eficientă. Posibilitățile sunt nesfârșite, contează numai să privim problema din unghiul potrivit.”

Dacă îți dorești să citești întreg eseul, click aici.

Autor:Raicu Anca