O tânără din Oradea, invitată să voteze filmele documentare la Oscar!

0
103 views
tânără din Oradea
tânără din Oradea

O tânără din Oradea va primi drept de vot la Oscar! Academia Americană de Film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) i-a trimis invitația prin care se va alătura cineaștilor ce vor fi prezenți la nominalizarea premiilor.

Trei românce cu drept de vot

Orădeanca Monica Lăzurean-Gorgan, pe numele său, și alte două românce, au fost invitate oficial să îsi expună voturile în cadrul Premiilor Oscar, ce se vor organiza în acest an. Ea va vota filmele încadrate în categoria documentarelor, având o experiență destul de vastă în acest domeniu.

Monica a declarat pentru Bihoreanul că: „N-am ştiut până când s-a anunţat oficial. A fost chiar o surpriză. Voi accepta cu siguranţă. Este un lucru foarte special. Nouă, europenilor, nu ni se întâmplă aşa ceva foarte des.” 

Celelalte 2, Bianca Oana (pentru categoria documentar, cu producţiile „Colectiv” şi „Stingeţi becurile”) şi Mihaela Orzea (la categoria „efecte vizuale”, pentru producţiile hollywoodiene „Ant-Man and the Wasp” şi „The Huntsman: Winter’s War”) se regăsesc pe lista cu cei 819 membrii noi invitați.

Pasiunea sa pentru film a dus-o departe. Chiar la Oscar…

Cineasta este cunoscută drept realizatoare de documentare, care au fost premiate în țară, dar și în străinătate. În locul său natal, Oradea, i-a fost proiectată la festivalul Oradea Summer Film, una dintre creații. „Doar o răsuflare” este despre speranță, suferință și încredere în Dumnezeu.

Anul acesta, până în prezent, a lansat două noi documentare: „Acasă”, despre traiul de 20 de ani în sălbăticie al unei familii, pe meleagurile din preajma Deltei Văcărești (a fost premiat la Sundance Film Festival, în SUA) și „Lemn”, în care subiectul principal este defrișarea ce se manifestă în România. De asemenea, această tânără din Oradea a fost declarată c fiind membru activ la documentarea activiştilor de mediu de la EIA în România, unde a filmat alături de echipa din Austria şi Germania.