Lăcrămioara

Interviu cu Lăcrămioara, fata cu mâini de aur

"în Interviuri" by

Lăcrămioara este o tânără de 27 de ani cu o pasiune superbă. Un om minunat, cu suflet cald și multă ambiție, așa o pot descrie eu pe fata care creează cu mâinile ei unele dintre cele mai frumoase obiecte handmade. O pasiune ce a luat naștere acum 4 ani, a ajuns astăzi să fie acel ceva ce face un om să zâmbească. Lăcrămioara este acel boboc de fată care își lasă o parte din suflet în fiecare creație a ei. Așadar, hai să aflăm de la ea ce înseamnă pasiunea.

1. Cât timp ai de când faci acest lucru și cum a început totul?

Pasiunea pentru handmade am descoperit-o cu 4 ani în urmă, totul începând ca o joacă. Treceam printr-un moment mai dificil și voiam să îmi ocup mintea cu ceva creativ și constructiv. Fiind perioada sărbătorilor de iarnă am început cu felicitări pentru cei apropiați, având la îndemână doar foarfece, cartoane colorate și lipici.

2. De unde achiziționezi materialele necesare și cât de ridicate sunt costurile? Câștigurile compensează?

Cele mai multe materiale le comand din străinătate, costurile fiind și mai mici comparativ cu prețurile din țară… Când am comenzi mai urgente comand și de la noi. Câștigurile compensează, însă mai mult pe partea sufletească, nu mi-am propus un target financiar.

3. Ce știi să creezi și care este secretul din spatele lucrurilor făcute de tine?

Pot crea cam orice. Începând de la buchete și diferite accesorii pentru nunți, bijuterii personalizate și felicitări, până la seturi de bucătărie, cutii și ceasuri. În ceea ce privește secretele din spatele muncii mele, ei bine, aici ar fi multe de zis. Cel mai important lucru e că fiecare obiect are o poveste. Apoi, pornind de la aceasta, caut să creez amintirea de peste ani, nostalgia și zâmbetul pe care ni-l aduce o amintire frumoasă din viața noastră.

4. Care este partea ta preferată în procesul de creație și de ce?

Produsul handmade este, în esența lui, rodul pur al unei creații artistice. Fiecare etapă are farmecul ei, pornind de la prima întâlnire, de la primele detalii, de la povestea din spate, până la finalizarea a ceea ce numesc eu „proces de transpunere în concret a unei povești și a unui sentiment”. După ani și ani, produsul va conta mai puțin, fiind doar pretextul unor amintiri și emoții plăcute și asta îmi doresc de la munca mea: să conserve în timp sentimentele de apreciere și fericire din viața fiecăruia. Pentru mine, asta înseamnă câte o poveste la fiecare om întâlnit, ceea ce mă face părtașă la bucuria acestuia și mă face o persoană plină de emoții și amintiri.

5. Ai un public țintă pentru care faci produsele sau serviciile tale sunt adresate tuturor doritorilor?

Desigur, mă adresez tuturor celor care iubesc unicitatea și produsul lucrat manual, adică publicului sensibil. Cele mai multe comenzi vin din partea femeilor, oarecum explicabil, însă bărbații încep să recupereze puternic la capitolul acesta și vin din urmă. În fond, bărbat ești atunci când faci o femeie să se simtă iubită și apreciată.

6. Cât timp acorzi acestei pasiuni și cum îți gestionezi timpul având în vedere că nu e job-ul tău principal?

E greu de spus, având și alt job, de multe ori renunț la alte pasiuni pentru a putea livra produsul la timp. Sunt momente când lucrez încă de dimineață și momente când munca mea se întinde până la ore târzii în noapte.

7. Ce dorești să vadă clienții tăi în operele tale?

Este ceva ce de multe ori îmi doresc să aflu și eu. Evident, o asemenea întrebare nu poți să o adresezi direct, pentru că poate intimida clientul și de aceea este nevoie de mult tact pentru a „trage clientul de limbă”, pentru a afla acel je ne sais quoi, menit a-l impresiona. Unii sunt deschiși la întrebări, alții sunt mai reținuți. Însă, mereu caut să ofer ceva în plus fiecărui client, mai ales dintr-o perspectivă emoțională. Astfel încât experiența avută prin colaborarea cu mine să îi aducă fiecăruia amintirea unor momente fericite din viața lor.

8. Te-ai fi gândit că pasiunea ta ar fi putut ajunge în stadiul de a pune în vânzare produsele realizate de tine?

Niciodată. Am crezut că va rămâne doar o pasiune de care mă voi bucura doar eu. Totuși, acum că am șansa să împărtășesc și cu alte persoane pasiunea mea și să le ofer o parte din mine este un mare plus. E un sentiment de nedescris când cineva îți apreciază munca și vede frumosul în același mod cu tine.

9. Ai avea nevoie de ajutor în ceea ce privește această pasiune sau consideri că munca pe cont-propriu este cea care definește creațiile tale?

Momentan nu și nici nu mă gândesc la asta prea curând. Frumusețea handmade-ului este că fiecare artist pune câte o bucățică din sufletul lui în fiecare creație.

10. Ce sfaturi ai putea da oamenilor care își propun să facă din pasiunea lor principala sursă de venit?

William Shakespeare spunea că „Toată lumea știe cine suntem. Puțini știu cine am putea fi!” Este important ca în orice domeniu,  criticile și descurajările să îi motiveze să continue, să evolueze și cel mai important, să aibă răbdare cu ei înșiși.

Citatul după care mă ghidez  în ceea ce fac este „Țintește luna și dacă nu nimerești cel puțin vei fi înconjurată de stele!”

Ambiție, responsabilitate și devotament sunt cuvintele care mă caracterizează cel mai bine. Am 20 de ani, sunt studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și fac ceea ce îmi place cel mai mult, scriu. O persoană curioasă, libertină și cu o minte ageră, așa mă pot descrie. Sunt un om care nu se mulțumește cu puțin și pune suflet în tot ceea ce face.

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi