Pentru mulți, 3 iulie este o zi caniculară, infernală, chiar zi de lucru, în care nu multe se pot petrece. Ei bine, trebuie să spun un lucru: Acum 26 de ani pe 3 iulie 1994, românii stăteau lipiți de televizoare, urmărind cel mai mare meci din istoria fotbalului românesc.

Mulți specialiști îl declară chiar cel mai mare meci din istoria fotbalului modern, dar ne-am îmbăta cu apă rece. Pentru noi și pentru mulți alții, meciul România – Argentina a avut un scor neașteptat, iar meciul a fost de pomină: un exemplu pentru tinerii sportivi.

În SUA pe Pasadena se întâlneau două forțe mondiale ale fotbalului: România și Argentina. Era clar pentru toată lumea, Argentina pornea cu prima șansă. La mondialul din 86 a ieșit campioană mondială, iar în 90, o „modestă” vicecampioană mondială.

Ora 13:30, SUA, peste 40 de grade. În minutul 10 Ilie Dumitrescu trimite mingea-n poarta lui Islas cu efect și deschide scorul. O neglijență din partea lui Prodan care intră dur la Batistuta, iar Argentina primește penalty și scorul devine egal.

Hagi pleacă pe contraatac, îl găsește pe Ilie Dumitrescu în careu care înscrie și România aia care-și scuipa afară plămânii preia conducerea. 2-1, și Iordănescu fierbea pe bancă.

În repriza secundă Ilie Dumitrescu îl vede venind din spate pe Hagi, îi dă o pasă la vârful ghetei și „Regele” o bagă între ațe. România conducea Campioana cu 3-1, scorul cu care a demolat-o pe Columbia.

După multe încercări la poarta apărată de Prunea, acesta cedează și Balbo înscrie și el. Până la urmă era campion mondial… Gâlcă și Papură sunt băgați pe linia de fund, sunt scoși Dumitrescu și Hagi. Iordănescu a betonat până la finalul meciului poarta, iar România a făcut cel mai bun meci și a bifat cea mai mare victorie din toate timpurile: 3-2 cu Argentina.

România: Prunea – Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, Selymes – Lupescu, Popescu, Munteanu – Hagi, Dumitrescu

Argentina: Islas – Sensini, Caceres, Ruggeri, Chamot – Ortega, Basualdo, Simeone, Redondo – Balbo, Batistuta. 

Notă: Maradona a fost suspendat și nu a putut juca în acest meci pentru Argetina.