Odată cu susținerea examenului de Bacalaureat, una dintre cele mai cunoscute persoane publice în rândul tinerilor, Selly, a postat un videoclip intitulat „Am picat Bacu” folosindu-se de metoda clickbait (acel tip de reclamă care conform celor de la Technology Web Browsing, „exploatează la maximum speculațiile și curiozitatea oamenilor, se concretizează prin titluri și imagini atractive chiar dacă articolul are legatură cu ele într-o proporție foarte mica sau deloc. Mai pe scurt, nu contează relevanța și corectitudinea, ci mai degrabă generarea de vizualizări.”).

Trecând peste, să zicem că încă nu cunoaște deontologia jurnalismului/publicității nici după atâția ani în domeniu. Nu-i bai, Selly, nimeni nu s-a născut învățat. Dar ce faci atunci când în spatele poveștii tale (îți dorești să faci cunoscută situatia educațională nefavorabilă din România) sunt cu totul și cu totul alte intenții? Pe urma cărora ai de câștigat admirația altora care îți judecau piesele și mesajele pe care tu împreună cu ai tăi colegi din 5Gang le transmiteți?

Ați mai încercat un film, nu v-a ieșit, că a venit unul cu facultatea de actorie la zi (Codin Maticiuc cu „Miami Bici”) și v-a suflat fanii. Valul a trecut și copiii te-au cam uitat, mai ales că aveai și presiunea Bacalaureatului pe cap. Ce-ai zis tu?„Lasă că manipulez puțin (mai mult) contextul și îi fraieresc să mă placă acum și ăia care nu mă suportau”.

Care e adevarata problema? Băiatul asta spune că 12 ani de școală se pot rezuma într-o carte.

Eu înțeleg că lui îi e mai ușor să gândească niște versuri precum „Gagică-ta-i goală la mine în DM”, „15 ani și vin cu flexu’/ 100K într-un trimestru Gami OS-u’,/ vreau Mertz-u’ Off-White-u’, Gucci, Rolex-u” decât să citească o poezie și să înțeleagă mesajul poetic.

Decât să priceapă dacă imaginația e bine valorificată și muncită, chiar dezvoltă perspective, cum operele clasice îți arată că nu tot ce zboară se mănâncă, că românul nu s-a născut în Mercedes, a fost și el un țăran, un om simplu, cu niște principii și cu respect, că oamenii au făcut istorie din dorința reală de a dezvolta comunitatea sau societatea în care trăiau. Că nu ți-ar ajunge o carte să-l înțelegi pe niciunul dintre domnitori, niciun rege sau conducător. Că statul ăsta în care te îmbogățești tu a fost și el gândit și structurat treptat, că s-au luptat oameni pentru Unire, independență și libertate. N-ai fi putut să scoți atâtea pe gură fară astea 3 și să ai o țară întreagă de puști la picioare, te asigur.

Un clip în care doar prezinți o situație deja cunoscută, dar în care nu prezinți niște soluții clare, nu îl pot numi decât propagandă pentru o imagine mai bună, după ce deja lumea te-a cam citit și nu te-a plăcut.

Ți-ai simțit locul în trend amenințat și te-ai crezut în vreo campanie electorală. Nu îți ridică nimeni statuie din păcate, că n-ai fost singurul care a trecut prin asta. Ai influență, atunci fă în așa fel încât să schimbi tu lucrurile în bine. Fă niște demersuri, din banii tăi și pe transpirația ta.

Mai suntem câțiva care ne-am prins că ți-ai ales publicul țintă încă de la început. Acum vrei să te arăți băiat bun și civilizat pentru noi, ăștia mai copți la minte. Am înțeles din ce ți-ai câștigat banii pentru mașina aia mișto cu care ai venit la liceu ca să le dai peste nas ălora care n-au avut tupeul tău, pe modul „La ce-ți mai trebuie carte, când faci bani din manipularea pe care o fac din Youtube?!”. Din păcate, eu nu pot să-mi exprim admirația pentru intențiile tale, când îți cunosc mijloacele. Te transformi într-un politician care preferă să știe că e votat, dar refuză orice formă de cultură, de îmbogățire și dezvoltate a cunoștințelor, de exercițiu de analiză și de efort individual pentru mintea sa. Nu, nimeni nu-i obligat să te asculte, dar toată-i lumea-i obligată să deschidă ochii.

P.S: Sunt o fană a publicității, dar aia făcută cu cap și arătată publicului ca atare, asumată și ilustrată ca fiind un produs publicitar care vinde. Nu pot accepta o încercare de a păcăli publicul cu o generalizare lipsită de rezolvare.

Sursă foto: Facebook-Dezarticulat

3 COMENTARII

  1. Hello,

    Dacă tot ești la FSPAC, aș recomanda să treci și pe la cursurile celor din departamentul de Jurnalism și Media Digitală, poate te ajută în clarificarea conceptului de „manipulare” și ca să primește câteva direcții și sfaturi în ceea ce privește scrierea articolelor, dacă te pasionează zona asta.

    O zi faină și spor în toate 😀

  2. Selly e un cocalar vopsit pe care il urmaresc 2 milioane de cretini. Sunt in stare sa garantez cu un rinichi ca o sa intre in politica peste cativa ani. Si se va schimba situatia in educatie cand nu va mai avea o armata de imbecili care pun botul ca si-a luat el Mercedes Benz de 70 de mii de euro ca a mers cu trenul 4 ani. Poate mai avem si noi niste jurnalisti ceva, poate se intereseaza putin Recorder cine sunt parintii lui si ce invart. Asa de curiozitate. Sa vedem si noi cine e in spatele marelui Oz.