#smileoutofthecloset
#smileoutofthecloset

Disclaimer: articolul acesta face parte din proiectul Smile out inițiat de POV21, Accept, Consiliul Național al Elevilor și Festivalul Super. #smileoutofthecloset

1. Cine ești, cum te-ai descrie ca persoană și cum te identifici ca persoana LGBTQ+?

Sunt un adolescent ce intră în lumea adulților odată cu admiterea la facultate și va avea prilejul să se bucure de ceea ce e mai frumos. De fapt aș fi putut scrie zeci de rânduri de cât de optimist sunt, dar aș fi mințit. Ce mă definesc sunt ambiția, sensibilitatea și nesiguranța, tipice pentru o persoană gay.

2. Consideri că școala ta este un mediu prietenos pentru cei care fac parte din comunitatea LGBTQ+? Ai fost victima unei situații de bullying la liceu? Dacă da, povestește-ne despre un incident.

Din acest punct de vedere mă pot considera norocos deoarece liceul pe care l-am absolvit este unul destul de prietenos, iar explicația este că am studiat la un liceu de elită, unde în fiecare dimineață intră oameni nu numai cu o capacitate intelectuală ridicată, dar și cu inteligență emoțională. Însă aceasta este doar excepția într-o lume în care școala este primul loc în care elevii își pot găsi temerile.

3. Povestește-ne despre coming out-ul tău. Cum au reacționat familia/profesorii/colegii tăi?

Dacă ce spuneam mai sus era o poveste cu final fericit, familia a fost prima care m-a judecat. În ciuda sutelor de ședințe la diferiți psihologi care spuneau că nimic nu este neregulă cu mine, și a sprijinului primit din partea colegilor și prietenilor care m-au făcut să mă simt „normal”, părinții mei au continuat această furtună forțându-mă să merg la preot. Au fost violenți verbal și fizic, au urmat amenințări și trăiam cu o încordare chiar și în propria cameră pentru că erau camere de supraveghere ascunse.

4. Ce e cel mai mișto lucru la a fi o persoană LGBTQ+ în România, dar cel mai nașpa?

Un lucru extrem de bun este cel al sprijinului venit din partea celor de o seamă cu tine. Sentimentul de apartenență la un grup care te ascultă și te înțelege este o stare ce trebuie resimțită în fiecare dintre noi. Persoanele LGBTQ+ sunt sociabile, deschise și unite. Iar ajutorul pe care îl poți oferi celuilalt este mai mult decât satisfăcător.

Cu privire la un aspect negativ, fără îndoială este potențialul pericol pe care îl reprezintă persoanele adânc îndoctrinate sau care provin din familii religioase, unde tradițiile sunt strâns păstrate și cultivate de următoarele generații. Dincolo de importanța respectării unor drepturi fundamentale oricărui om, frica de a ieși pe stradă este cu adevărat cel care ridică un semn de alarmă.

5. Cum crezi că s-ar putea schimba comunitatea ca să evite stigmatul societății? Crezi că e nevoie de asta?

Sunt de părere că doar timpul își va spune cuvântul în acest scop. Cu siguranță este o componentă majoră pentru comunitate însă cât timp societatea dorește să nu schimbe nimic și problemele să rămână nerezolvate, ce rămâne de făcut este o inițiativă individuală ce își va spune cuvântul la nivel macrosocial. Dinamica societății este mai alertă decât credem, iar cu venirea noilor generații în frunte, vom combate și problemele ei.