Ministrul de Finanțe
Ministrul de Finanțe

Luni seara, Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a explicat cele 3 scenarii în legătură cu mărirea pensiilor de la 1 septembrie.

„Ştiu că este nevoie să creştem pensiile, dar vreau să facem asta în contextul în care am spus că vrem să alocăm mai mulţi bani pentru investiţii. N-are sens să vorbim despre creşterea pensiilor fără să vorbim de o economie care creşte, care produce, care are de unde să plătească pensii, salarii şi alocaţii.

Noi am reuşit să ne finanţăm şi să avem încrederea investitorilor străini tocmai că am fost precauţi şi că am reuşit să administrăm responsabil finanţele ţării. Propunerea mea este de 10% (creşterea pentru pensii – n. r.), ca să avem bani şi pentru alocaţii şi pentru investiţii.

Dacă nu facem aşa şi mergem pe o direcţie populistă, nu vom avea bani nici de investiţii, nici de altceva. Suma care mergea la buget din impozitarea pensiilor speciale era de 1 miliard de lei.

Cheltuielile în plus pentru pensii, în ultimele patru luni de zile, sunt de 10 miliarde de lei. O creştere cu 10% a pensiilor anul acesta înseamnă un punct procentual la cheltuielile de anul viitor. Deci, asta înseamnă să găsim un punct procentual anul viitor la cheltuieli”, a declaraf Cîţu pentru Digi 24.

Referitor la alocații, acesta a mărturisit că vor crește „într-un moment de criză economică”.
La alocaţii, lucrurile sunt mai complicate. Va fi şi acolo o creştere, dar trebuie să înţelegem că aceste sume nu au fost incluse în bugetul anului acesta. Sunt de acord că trebuie să creştem şi acolo alocaţiile, dar, repet, facem acest lucru într-un moment de criză economică globală”, a menţionat Florin Cîţu.

Conform ziarului Adevărul, primul scenariu al creșterii pensiilor presupune majorarea cu doar 10% a pensiilor în septembrie şi diferenţa de 30% în primăvara anului viitor.

Al doilea plan ar fi majorarea cu 15% în toamnă şi 25% în primăvară, iar al treilea priveşte o creştere cu 20% în toamnă şi alte 20% în primăvara lui 2021.

Pentru a oferi aceste sume crescute pensionariilor, guvernanții vor suporta cheltuieli mari din bugetul anual al statului, mai ales în plină pandemie.