Turcia
Turcia

De frica pandemiei de Coronavirus, zeci de mii de deținuți au fost eliberați, în Turcia.

Virusul se răspândește foarte repede în locurile aglomerate.

În închisori, potențialul de a deveni focare de COVID-19 este foarte mare. Pentru a se evita acest scenariu, guvernul Turciei a hotărât ca zeci de mii de deținuți să fie eliberați!

Unii membrii ai opoziției sunt nemulțumiți de criteriile care s-au adoptat pentru a decide cine va fi eliberat și cine va rămâne după gratii.

Turcia a adoptat o lege specială pentru eliberarea a 90.000 de deținuți din închisoare – hoți, tâlhari și criminali violenți – dar nu și deținuți politic, inclusiv jurnaliști. În unele penitenciare au fost deja raportate cazuri de COVID-19, conform digi24.

Odată ce virusul ajunge acolo, se poate răspândi cu ușurință de la un deținut la altul. Sunt foarte îngrijorată. În afară, infecția poate fi gestionată cu tratament adecvat și odihnă la pat. Dar în interiorul închisorii, devine un risc mult mai mare, deoarece nu există mâncare decentă sau un mediu sănătos”, afirmă cu îngrijorare Sunay Usluer.

Închisorile din Turcia sunt foarte aglomerate.

Peste 120 de mii de oameni au fost arestați, în urma unei tentative de lovitură de stat în anul 2016.

Faptul că jurnaliștii au fost excluși din programul de grațiere are, în opinia lui Veysel Ok, o explicație clară.

Este ura statului față de o anumită categorie a societății. Nu există nicio altă explicație. Din punct de vedere legal, fiecare deținut are aceleași drepturi. În conformitate cu articolul 10 din Constituția noastră, statul trebuie să-i trateze pe toți în mod egal. Deci nu este o decizie legală, ci una politică”, afirmă Veysel Ok.

Nurcan Baysal a postat un articol pe Twitter, cum că hotărârea luată de autorități este nedreaptă, iar după o perioadă scurtă de timp a primit o citație de la Parchet.

Vă puteți imagina: sunt o amenințare pentru societate? Răspândesc frica cu … acuzațiile mele … un inamic în interiorul societății?”, a afirmat Nurcan Baysal.

Conform Veysel Ok, aceasta credea că jurnaliștii vor fi eliberați, însă au fost arestați și mai mulți.

Jurnalistul Hakan Aygün a fost arestat pentru că a criticat pe Twitter felul în care Turcia a gestionat pandemia. Chiar când speram că jurnaliștii vor fi eliberați, au fost arestați și mai mulți. Acest lucru ne spune că guvernul turc nu va renunța la presiunea asupra presei”, arată avocatul Veysel Ok.

Oguz, soțul lui Sunay Usluer, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.

A fost o tortură să-l văd arestat pe nedrept. Acum mai am o singură dorință: să nu se îmbolnăvească și el”, mărturisește Sunay Usluer, soția sa.