declarația pe propria răspundere
declarația pe propria răspundere

Mai multe aeroporturi din România au pus la dispoziție călătorilor o metodă de-a completa online declarația pe propria răspundere de intrare în țară.

Odată cu această metodă se eficientizează timpul de așteptare pe care îl lua tot acest proces în aeroport și reduce riscul de răspândire a virusului COVID-19.

„Această măsură este necesară pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi reducerea efectelor negative înregistrate, la nivel global, de pandemie. Astfel, toţi pasagerii care tranzitează aeroportul sibian au alternativa completării, de pe orice dispozitiv electronic conectat la internet, datele declaraţiei pe proprie răspundere solicitate de platformă, în vederea procesării lor şi stabilirii de către direcţiile de sănătate publică a măsurilor care se impun”, potrivit unui anunţ postat pe Facebook de oficialii aeroportului din Sibiu.

„Paşii care trebuie urmaţi pentru completarea electronică a declaraţiei epidemiologice de intrare în ţară sunt următorii:
1. Se accesează adresa https://chestionar.stsisp.ro folosind datele mobile/conexiunea la internet sau folosiţi reţeaua SBZ Free WiFi disponibilă în Terminalul Sosiri;
2. Se completează datele solicitate de aplicaţie şi se validează, apoi se trimite formularul;
3. Este important să se menţioneze adresa de izolare sau să se indice adresa de izolare cu adresa de domiciliu;
4. Ulterior, se generează un cod QR pe telefonul înregistrat în aplicaţie;
5. Se tipăreşte declaraţia sau se scanează codul QR la ghişeul amplasat în acest scop pe fluxul sosiri şi se ridică declaraţia de acolo;
6. Declaraţia se prezintă la ghişeele DSP”, informează Aeroportul din Sibiu.

Specialiștii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale împreună cu echipa de IT a organizaţiei non-guvernamentale Citizen Next, la solicitarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, companie aflată sub coordonarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor au dezvoltat această platformă.