CCR a decis
CCR a decis

CCR a decis că Parlamentul nu poate impune prelungirea stării  de alertă. De asemenea, au fost  declarate neconstituționale amenzile date pentru încălcarea carantinei, izolării sau a internării, pe parcursul stării de alertă.

Măsuri precum carantina, izolarea sau internarea nu pot fi impuse de lege, potrivit judecătorilor Curții Constituționale. Ei sunt de părere că măsurile luate în cadrul stării de alertă nu pot fi impuse prin ordin de la Ministru. Astfel, unele măsuri luate în contextul stării de alertă au  fost declarate neconstituționale, potrivit Mediafax.

Articolele de lege care impuneau măsuri privind starea de alertă, au fost atacate la Curtea Constituțională, de către Avocatul Poporului. Avocatul Poporului contestă deciziile legislative luate de către Guvern în OUG 11/2020, conform Digi24.

O altă critică de neconstituţionalitate se referă la trimiterile din cuprinsul legii la norme legale inexistente în fondul activ al legislaţiei (art. 65, art. 66, art. 67). Astfel, prevederile adoptate în acest mod, şi anume prin trimitere la norme legale inexistente, aduc atingere dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Constituţie, în privinţa clarităţii şi previzibilităţii legii”.

Un alt articol atacat de Avocatul Poporului este legat de amenzile date pentru încălcarea normelor impuse de lege, pe perioada stării  de alertă:

În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, Ministrul Sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor”, se arată în articolul de lege atacat la Curtea constituțională. Ulterior, CCR a decis că legea e neconstituțională.