rețele de socializare
rețelele de socializare

Cred că orice adolescent și, din ce în ce mai mult, orice adult din zilele noastre are conturi pe rețelele de socializare. Facebook-ul e obligatoriu, Messenger-ul e un alt must-have, la fel și Whatsapp-ul și, cine știe, în ritmul ăsta probabil și Tinder-ul va ajunge să figureze pe lista site-urile pe care dacă nu ești, poți spune că nu… Exiști.

Am avut și eu momentele mele în care am petrecut foarte mult timp pe aceste site-uri, alteori nu le foloseam deloc. Mi-am dat seama că, așa ca majoritatea lucrurilor, pot fi incredibil de folositoare, dar și foarte toxice. De aceea, cred că este vital să nu confundăm relațiile interpersonale cu relațiile între calculatoare și să ne ferim de ruperea de realitate.

Toate aceste rețele de socializare sunt minunate.

Le poți folosi pentru a menține legătura cu prietenii din străinătate, pentru a cunoaște oameni noi din confortul casei tale sau pentru a vorbi cu amicii, atunci când nu te poți afla fizic lângă ei.

Aproape că e de domeniul științifico-fantasticului! Să vorbești în același timp cu mai mulți oameni, unii aflați peste ocean? Și să-i și poți vedea! Atâta timp cât este folosită strict pentru astfel de scopuri nobile, social media mi se pare o unealtă foarte bună de comunicare. Am avut mulți prieteni cu care m-am limitat la a fi prieteni doar online, fiindcă eram foarte departe unii de alții. Mi se pare fantastic să nu mai fii limitat de spațiul fizic atunci când e vorba de cunoscut persoane, fiindcă de multe ori acesta nu e cel mai ofertant.

Problemele nu întârzie însă să apară. Scopul rețelelor de socializare, care e, logic, socializarea, este denaturat în momentul în care socializarea devine un mijloc, iar rețeaua de socializare un scop în sine.

Crezi că Facebook-ul e doar un site inocent prin care ții legătura cu prietenii sau îți faci alții noi? Ei bine, te înșeli!

Nu mai e un loc în care comunici cu lumea, ci e un loc în care pierzi ore în șir uitându-te la meme-uri, privind tot felul de poze cu oameni aparent veșnic bucuroși etc. Dacă ajungi să ai prieteni DOAR online, atunci cred că social media te poate distruge.

Capcana este de a avea impresia că, dacă stai pe Facebook și discuți cu lumea în comentarii sau pe privat, socializezi. Ai prieteni. Ești validat social. O relație interpersonală nu poate însă să fie stabilită decât față în față. Odată ce conversația ta este mijlocită de o mașinărie, oricare ar fi ea, telefon, calculator etc., nu se mai cheamă socializare, se cheamă autoamăgire.

Grupurile de pe Facebook și cunoștințele de acolo nu pot înlocui o discuție față în față între doi prieteni vechi și buni. Cred că orice om își poate da seama cu ușurință de asta.

Dacă ești adolescent, e posibil să fii și tu urmărit de mama ta pe Facebook. Sau, dimpotrivă, nici nu o ai la prieteni! Ce zici, te regăsești în acest articol? Click ca să vezi!

Am observat că în mediul virtual avem cu toții un curaj și o îndrăzneală de nemaivăzut.

Dispare timiditatea, iar orice reținere este imediat distrusă de siguranța mediului online. Acolo poți să dai block oricui nu-ți convine, poți să-ți dai altă identitate, să-ți pui altă poză la profil etc. Tocmai de aceea ajungi să trăiești cu iluzia că ai prieteni și comunici, când de fapt tot ce faci e să te minți singur.

Pentru a putea purta o discuție autentică, pentru a socializa cu adevărat, consider că identitatea și mimica facială sunt indispensabile. Nu poți pretine că discuți, dacă nici nu știi cum arată omul cu care vorbești! Sigur, e mult mai comod să spui ce vrei fără a fi responsabil de ce zici, fiindcă nimeni nu știe cine ești cu adevărat. Cine te poate opri să dispari ca prin farmec dacă faci vreo gafă, dacă te faci de râs sau îți scapă vreo glumă mai porcoasă de care mai târziu îți este rușine? Nimeni! Cunoscuta vorbă „îmi vine să intru în pământ de rușine” e cât se poate de realizabilă în mediul online, însă vei ajunge să te dezumanizezi și să nu mai fii în stare să vorbești și în realitate.

Mediul online e grozav și e o soluție chiar și pentru persoanele timide care poate nu au curaj să se bage atât de mult în seamă în viața reală. Ideea e să rămână ca un AJUTOR, ca o înlesnire și un impuls pentru reala conversația și reala legătură interumană, nu să o înlocuiască. Așa cum pastila nu se poate substitui unui stil de viață sănătos, nici rețelele de socializare nu pot înlocui socializarea față în față.

Înainte să avem aceste mijloace de comunicare, aveam scrisorile.

Poate unii încă se mai folosesc de ele. Diferența e că nimeni nu a înlocuit însă întâlnirile reale cu niște scrisori. Nici nu se putea, deoarece dura foarte mult până ajungeau la destinatar. Acum însă e posibil să substitui viața reală nu hârtiei, ci calculatorului. Chiar vrei asta? Poate părea mai ușor, însă te asigur că nu e deloc adevărat. E doar o variantă fadă, o copie înșelătoare și de prost gust a realității.

Sigur, atâta timp cât rețelele de socializare sunt utilizate cu măsură, nimic din ce am scris în ultimul paragraf nu ți se adresează. Continuă să te bucuri de ele cum se bucurau oamenii pe vremuri de scrisori. Însă nu uita niciodată că ele nu pot înlocui realitatea…!