te plictisești în vacanță

Te plictisești în vacanță? Iată câteva idei de petrecere a timpului liber!

"în Timp liber" by

Aud foarte des că elevii se plictisesc în vacanța mare și nu înțeleg cum e posibil, fiindcă mie parcă nu-mi mai ajunge timpul… Dacă și tu te plictisești în vacanță, mai jos poți găsi câteva idei de petrecere a timpului liber.

1. Ieși mai des în oraș cu prietenii!

Socializarea te face să te simți mai bine. E totodată un mijloc de a-ți confrunta propriile idei și gânduri cu ale amicilor sau de a te confesa prietenilor atunci când ai nevoie de un sprijin. Asta pe lângă faptul că orele trec ca o secundă dacă te plimbi cu un prieten de nădejde!

Dacă ai deja prieteni, atunci probabil că nu ți-e prea greu să comunici cu ei mai mult. Doar dă-le un mesaj și întreabă-i dacă vor să iasă afară. Te asigur că cei mai mulți se plictisesc cel puțin la fel de mult ca tine, iar o invitație în oraș ar fi mai mult decât binevenită. Probabil ți se pare că sunt ocupați sau că ies deja cu alte persoane, din moment ce au story-uri cu mulți oameni pe rețelele de socializare. Însă, personal, am întâlnit foarte rar persoane care să nu se plictisească în timpul vacanței sau să nu accepte o ieșire.

Nu mai aștepta să fii tu chemat afară din casă, fiindcă nu o să se întâmple! Tu trebuie să fii cel care ia inițiativa, și apoi, încet-încet, vei vedea că vei fi și tu invitat la rândul tău.

2. Fă-ți prieteni noi!

Lasă-ți timiditatea la o parte și cunoaște persoane noi. Acceptă orice invitație, oriunde ar fi ea, dă mesaje persoanelor pe care ai vrea să le cunoști și, până la jumătatea verii, vei avea deja o listă plină de persoane cu care să poți ieși.

Nu e atât de greu. Totul e să vrei cu adevărat și să arăți asta concret. Nu te ajută cu nimic lenea sau teama.

Poți începe, dacă ți-e mai ușor, cu persoane pe care le știi deja. Sigur ai un număr destul de mare de oameni cu care intrai în contact zilnic pe durata liceului: colegi de clasă/liceu și persoane pe care le știi de la diverse activități extrașcolare. Ce te oprește să le trimiți un mesaj scurt și să vezi dacă își doresc să iasă la o plimbare cu tine? Cu unii nici nu vei avea ce discuta, regretând că i-ai invitat în oraș cu tine. Însă sigur vei găsi măcar doi-trei cu care să ieși cel puțin săptămânal. Dacă nici asta nu merge (dar încearcă mai întâi!), treci la punctul următor.

3. Înscrie-te la voluntariat sau angajează-te pe timp de vară!

Voluntariatul sau un job de vară sunt metode perfecte prin care să legi prietenii solide. Mai ales la voluntariat, unde, nefiind plătit, probabil ai mai mult timp liber în care, vrei sau nu, vei avea de discutat cu colegii tăi.

Citește chiar aici un articol despre voluntariat!

Imaginează-ți cum e să petreci timp de o lună sau mai mult, în fiecare zi, vreo șase ore cu alte persoane lucrând la ceva. Nu ai cum să nu cunoști oameni cu care să te simți bine în tot acest timp.

Pe lângă asta, faptele de acest gen te fac să te simți mai bine și mai împlinit. E minunat să știi că poți ajuta pe cineva și, în același timp, să te și distrezi. Dacă alegi varianta job-ului, atunci ai și niște bani în plus. Astfel, prima parte a zilei o ai deja ocupată. Plictiseală zero!

4. Ocupă-te mai mult de pasiunile tale!

Nu ai nicio activitate pentru care ți-ai fi dorit mai mult timp pe vremea când vacanța încă nu sosise? Fie că aceasta e studiul, lectura, filmele, pictura, arta de orice fel, sportul ș.a.m.d., să petreci mai mult timp cu hobby-urile sau pasiunile tale e o idee excelentă.

Dacă nu ai nimic care să-ți placă, de ce nu încerci lucruri noi? Împrumută o carte de la bibliotecă, citește-o, vezi dacă-ți place, mai ia altele. La fel și cu filmele, muzica, sportul – încearcă și, dacă îți place, continuă! Dacă nu, cel puțin știi unde să NU cauți. E imposibil să nu găsești ceva care să-ți facă plăcere. Ideea e să vrei cu adevărat. Dacă stai pe Facebook cinci ore pe zi și te uiți la pisici și influenceri, normal că spui la sfârșitul zilei că te-ai plictisit și n-ai făcut nimic productiv.

Un alt avantaj al cultivării activităților care îți fac plăcere este că te ajută să-ți descoperi profesia sau meseria care ți se potrivește. Lectura și filmele mai ales, dar nu numai, te pun în contact (imaginar, dar bogat și util) cu o gamă imensă de domenii de activitate. Timpul trece repede, nu simți că te plictisești, și e și o ocazie de a te dezvolta pe plan personal.

5. Studiază!

M-aș mira dacă mi-ai spune că nu există niciun lucru despre care ești curios. Poate te interesează psihologia (criminalilor?), extratereștrii, religiile lumii, spiritualitatea, istoria etc. Nu trebuie să te simți atras de aceste domenii în totalitatea lor. E suficientă o singură întrebare care să te facă să vrei să-i găsești răspunsul.

„Există extratereștri?“, „Care e diferența între creștinism și islam?“, „De ce sunt importante drepturile femeii/omului/copilului (dacă sunt)?“.

Chiar nu ai nicio întrebare de acest tip în minte? Nu te-ar satisface să cauți tot felul de informații care să te ajute să-ți răspunzi la ea? Nimeni nu o va putea face în afară de tine și gândirea ta ajutată de cărți, filme, documentare etc. Te asigur că nu vei găsi răspunsuri mulțumitoare pe Youtube, fiindcă sunt subiecte mult prea complicate pentru a fi dezbătute complet în videoclipuri de 15 minute cu diverse curiozități.

Ce mai aștepți atunci? Studiul nu trebuie confundat cu școala. Când studiezi de unul singur, îți alegi tu subiectele și modul în care le abordezi. Te asigur că e mult mai plăcut decât îți imaginezi și nu se aseamănă deloc cu ce faci la școală, dacă nu vrei asta. Tu ești profesorul, dar și elevul aici.

Sunt multe alte lucruri pe care le poți face. Am văzut că există întregi liste de activități, de la sport la denumiri de filme. Însă prin acest articol nu am vrut să-ți umplu mintea cu liste de activități care să te țină ocupat. Am vrut să-ți ofer câteva repere prin care îți poți găsi singur aceste modalități de petrecere a timpului liber. Totul depinde de tine, iar plictiseala este și ea o alegere pe care o faci singur, mai mult sau mai puțin conștient. Vacanță plăcută!

2 Comments

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi