spectacol finanțat din banii publici
spectacol finanțat din banii publici

Catedrala Mântuirii Neamului a fost la picioarele a doi travestiți, în cadrul unui spectacol finanțat din banii publici.

Vicepremierul României Raluca Țurcan și ministrul culturii Bogdan Gheorghiu au luat parte la deschiderea noului sezon expozițional al Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC), conform activenews.

Muzeul Național de Artă Contemporană și-a expus vernisajul de vară, unde au putut fi admirate imagini pe care nu cu mult timp în urmă ar fi fost considerate „obscenități”.

Întregul moment artistic a fost susținut de către Paul Dunca și Alex Bălă, doi travestiți care au interpretat niște „melodii”.

La finalul uneia dintre melodii, solistul vocal, care se consideră mai mult a fi o femeie, și-a prezentat dorința de a interpreta în fața Catedralei Mântuirii Neamului și „sperăm să cadă”.

Raluca Turcan a declarat că prezența sa și a ministrului culturii reprezintă „un angajament de a fi aproape de artiștii contemporani, să integrăm componența artistică contemporană autohtonă în contextul internațional și să ne punem în valoare, ca țară, prin creația artistică”.

Bogdan Gheorghiu precizează:

Am asistat azi la o porție de creativitate și reinventare, așa cum îi stă bine unui muzeu de artă contemporană. Noul sezon expozițional promite multe perspective și artiști tineri, fapt care nu poate decât să mă bucure. Arta vizuala reprezintă un ritual și un martor al umanității. Ea, însă, trebuie și susținută, fie prin vizitarea muzeelor, a galeriilor sau a diferitelor colecții, fie prin achiziția de artă”

Ministrul Culturii a afirmat că MNAC va începe în curând achiziția de artă contemporană. Acesta a virat 2 milioane de lei către MNAC pentru a putea achiziționa artă contemporană și pentru a face mai ușor accesul publicului la operele de artă.

MNAC a susținut că instituția „este un spațiu incluziv, care caută să reflecte în programul său diversitatea culturii vizuale contemporane românești, sub toate formele sale. Considerăm că respectul față de celălalt și promovarea drepturilor omului stau la baza unei societăți deschise și că trebuie susținute eforturile de multiplicare a acestor valori. Din acest motiv, nu vom tolera comentariile ofensatoare și defăimătoare, precum cele care instigă la ură, intoleranță, sau care folosesc un limbaj obscen. În urma reacțiilor virulente la adresa evenimentului de ieri, toate comentariile care se încadrează în aceste categorii vor fi șterse”.

O jurnalistă și-a pus întrebarea că: „Aceasta este cultura pe care dorește s-o promoveze Guvernul României?”

„Valorile și cultura în care crede Guvernul Ludovic Orban!

Adică… România educată!

Știu câțiva artiști care lucrează în atelierele lor cu dedicație și doar din dragoste de artă pentru care un sprijin pentru a expune în Muzeul de Artă Contemporană ar fi fost Speranța și Încrederea de a continua pe drumul lor profesional.
Știu un regizor, premiat în străinătate, care se chinuie să monteze o piesă Trilogia Blaga și nu găsește suport la Ministerul Culturii.
Știu atât de mulți oameni dedicați artei și valorilor adevărate pe care Guvernul îi ignoră…
Aceasta este «arta» la care și-ar duce copiii miniștrii Guvernului Orban sau Rareș Bogdan sau Președintele Iohannis, dacă i-ar avea?!”.

Cu privire la acest context, președintele Iohannis a refuzat să fie prezent la inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului, care a fost sfințiță cu ocazia centenarului Marii Uniri.