Coreea de Nord
Coreea de Nord

Noi tensiuni intre Coreea de Nord şi Coreea de Sud reapar în paginile presei internaționale. În urma gestului necugetat al liderilor de la Phenian, între cele două țări apare un nou  conflict.

Presa de partid din Coreea de Nord a publicat imagini care ilustează bombardarea unei clădiri, confirmând ulterior că este vorba de biroul oficial de legătura cu Coreea de Sud.

Ministrul pentru Unificare din Seul a declarat că biroul din oraşul nord-coreean Kaesong a fost demolat prin “bombardare”. Tensiunile apar în contextul în care negocierile cu SUA privind forțele nucleare stagnează, iar liderii nord-coreeni amenință cu trimiterea de trupe în zonele demilitarizate de la graniță. Reamintim că cele două țări sunt, din punct de vedere tehnic, încă în război. De-a lungul istoriei, Coreea de Nord și Coreea de Sud ele  au semnat doar un armistițiu în 1953.

Astfel, clădirea bombardată era considerată un simbol al stării de pace dintre cele  două state, fiind construită în 2018, când relațiile dintre acestea se imbunătățiseră. Pe atunci, liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-In se întâlniseră de trei ori, generând speranța începutului unei perioade de pace de durată.

Autor: Anemona Petrica

Sursă photo: captură de ecran