Bac sesiune
Bac sesiune

Tocmai ce mă aflu în sesiune și am luat o pauză de la învățat, căci simțeam că mor dacă mai vedeam o singură dată teancul de cursuri de pe masă. Încă sunt surprinsă ca am trecut de la învățat maxim 5 pagini pe zi, la 20… Și asta doar într-un an. Mai jos voi diferenția între bac și sesiune.

Ei bine, mi-a fost teamă la început, pentru că sunt o perfecționistă și credeam că acum voi fi nevoită să învăț superficial ca să pot cuprinde toată informația. După experienta primei sesiuni, mi-am dat seama că asimilez foarte bine și nu am de ce să fiu panicată. Voi fi o profesoară bună!

Având în vedere că am trecut prin ambele tipuri de examene, bac și sesiune, sunt în măsură să le deosebesc cât de cât, nu de alta, dar în următoarea perioadă se va umple internetul cu postări de materie de bac, asta în timp ce studenții au în jur de 7 examene și săracii (de noi) nici măcar nu au timp să facă poză la ce învață, că să se „laude” online.

Evident, prima deosebire ar fi perioada de timp alocată învățării.

Pentru bac am început primele opere la română în clasa a IX-a, iar cele mai multe cărți au fost în programa din a X-a, astfel încât au fost ANI la mijloc pentru a învăța.

Mie cel puțin mi-a fost ușor, pentru ăa am fost conștiinciosă în toți anii liceului, le-am învățat pe toate la timpul lor, iar apoi le repetam în vacanța de vară. Și nu, nu sunt antisocială, am avut timp de toate. Uneori și eu mă întreb cum, dar am reușit totuși sa trăiesc intens până la vârsta asta.

Ei bine, când am ajuns la facultate, primele săptămâni… Primele luni… Nu am învățat nimic, asta până când am aflat că se dau parțiale și m-am panicat.

Studiez Litere, mai exact, Română-Franceză, printr-o ironie imensă, pentru că toți anii de liceu am fugit de profesorul de franceză și de materia asta, iar acum… Pentru că așa a vrut soarta, sunt nevoită să lucrez și să recuperez tot ce deja trebuia sa știu. Înainte de parțiale cu o săptămână am învățat tot ce mi s-a predat în trei luni, ceea ce pentru mine era un record. La sesiune s-au mai adăugat informațiile de pe încă trei luni, plus materia la romană, care era, de asemenea, imensă.

Nicio asemănare cu relaxarea de la bac! Prima sesiune pentru mine a fost încărcată de stres, panică, pentru că riscam să nu obțin sfântul 5 sau să trec la taxă. Mai mult decât atât, orgoliul nu mă lăsa ca după 4 ani de premii la olimpiade să decad acum în ultima etapă de specializare. Așadar, m-am ambiționat și am trecut cu brio.

O altă diferență dintre bac și sesiune ar fi dificultatea.

Dacă înainte era foarte simplu de înțeles că Ana îl iubea pe Ion și Ion o iubea pe Florica, acum lucrurile se schimbă. Pe lângă romanul propriu-zis mai sunt și o mulțime de scrieri și aprecieri critice, care nu sunt ca acelea de un rând care sunt introduse într-un comentariu. Sunt cărți de critică literară ce trebuiesc citite și analizate, pentru că asta e meseria unui adevărat filolog.

Ca să nu mai spun că româna e împărțită în mai multe materii, la fel ca și franceza, și la fiecare sunt nenumărate adăugări are marilor noștri lingviști. Probabil că dacă nu aveam exercițiul citirii format, viața mea socială chiar era inexistentă. Din dorința mea de a fi mereu apreciată și privită cu ochi buni de profesori și de oameni în general, am muncit enorm ca să mă ridic la nivelul așteptărilor.

Așa am terminat prima sesiune cu 9.90, în condițiile în care în bac am luat 9.70. Nu ar fi o mare diferență între cele două medii, și asta, cred eu, pentru că totuși examenele au fost date pe materii care mă avantajau. În special literatura romană/franceză, gramatica (aici mai puțin la franceză, dar am muncit mult), istoria (la bac).

Ceea ce e totuși de observat este că bacul tinde să fie mai apreciat pentru că avem parte de el o singură dată în viață.

Citește chiar aici despre experiența unei persoane cu bacalureatul, povestită la un an distanță!

Sesiunea vine de 2 ori pe an, și atunci se instalează cu toată suita de temeri și frustrări. Asta în caz că vorbim despre studenți eminenți, viitorii oameni de succes ai țării, în caz contrar frica nu-și are rostul acolo unde e instalată deja indiferența.

Dragilor, să vă bucurați de fiecare clipă din viață așa cum este: grea, îngrijorătoare, plină de temeri, ori fericită și benefică. Bucurați-vă de tot ceea ce este în jurul vostru pentru că momentele sunt unice, ele nu se mai întorc. Există viață și după notă mică, examenele sunt doar o etapă!

Autor: Delia Mușetescu