catedrala națională
catedrala națională

Recent, compania Google România a fost amendată contravențional cu 10.000 de lei. Decizia a fost luată în unanimitate (8 voturi) de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Motivul este, așa cum știți deja, că nu a făcut nimic atunci când denumirea pe care o are catedrala națională a fost schimbată din Catedrala Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului.

Vezi declarațiile reprezentanților CNDC și Google chiar aici!

Nu cred că aici este vorba despre Biserică, ci mai degrabă despre noțiuni elementare de bun-simț, respect și toleranță.

Să ne imaginăm că nu denumirea unei catedrale ortodoxe a fost schimbată, ci denumirea unei biserici penticostale, a unei moschei sau chiar a unei instituții obișnuite. Să luăm DNA-ul ca exemplu, este cât se poate de laic și de banal. Oare ar fi fost în regulă ca pe Google Maps să apară Direcția Națională a Corupției? Sau Înalta Curte de Injustiție? Nu, nu cred că ar fi fost corect din partea companiei Google România să permită astfel de denumiri batjocoritoare să figureze un timp îndelungat pe harta lor oficială după care se ghidează atâția oameni. Cum ar arăta o hartă plină cu astfel de locații pentru un turist, să zicem? Probabil că s-ar gândi că a nimerit în țara lui Papură Vodă.

Până și Google admite că această denumire este o eroare nelalocul ei.

O companie responsabilă ar repara o astfel de eroare imediat ce i-ar fi semnalată, ceea ce, conform CNDC, nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, Google spune exact invers, că a îndreptat greșeala la timp! Cine are dreptate nu știu, rămâne să vedem decizia instanței. Însă cert e că până și Google recunoaște că e o greșeală nelalocul ei care trebuie rezolvată, atâta timp cât declară că eroarea semnalată a fost eliminată prompt în acest caz. 

De aceea, nu cred că este vorba aici despre necesitatea unei catedrale sau despre corupția preoților, ci despre bun-simț. Atât. Problemele acestea nu se rezolvă, în niciun caz, cu glume de prost gust pe Google Maps.

Îmi amintesc de scenele de la sfințirea catedralei, eveniment care a avut loc în toamna lui 2018 și cumva îl înțeleg pe cel care a pus această denumire locației.

Înțeleg de ce a fost persoana respectivă revoltată. Sfințirea catedralei a avut loc cu mii de români înghesuiți ca vitele la poartă, în frig, în timp ce înalții prelați veneau de la hotel cu mașinile. Videoclipul filmat de Recorder este dureros de grăitor în acest sens.

Însă acel eveniment urât nu este esența catedralei. Construcția nu trebuie blamată doar pentru o inaugurare nereușită și, poate, umilitoare pentru unele persoane care au asistat la ea. Ea este, dincolo de modul în care a fost scoasă în lume, un simbol al ortodoxiei românilor. Or, că te identifici sau nu cu acest cult, recensământul din 2011 a arătat că 86% din populația României se declară ortodoxă, 4,6% romano-catolici și 3,2% reformați, ateii fiind în procent de 0,2%.

Probabil că ai multe lucruri pe care te gândești să i le reproșezi Bisericii și, în particular, catedralei acesteia.

Fie că te legi de faptul că nu ar trebui să existe deloc, fie că nu ar fi trebuit realizată cu bani primiți de la stat, nu ești de acord cu ea. Însă nu cred că nemulțumirile față de o anumită lucrare sau instituție exclud necesitatea bunului-simț și a respectului pe care-l datorăm oricărei instituții. Și, mai ales, uneia în care 86% din români au ales să rămână. Cum am spus, nu insultele pe Google Maps sunt rezolvarea.

Să nu uităm că această catedrală nu a fost ideea patriarhului actual al României.

Nu e nevoie să aduc argumente de acest gen pentru a convinge pe cineva că datorează respect Bisericii ca instituție la fel cum datorează oricărei alte instituții și că defectele acestora nu înseamnă liber la jigniri publice, ba chiar pe Google Maps.

Însă cred că e de ajutor să reamintesc că această construcție a fost ideea Sinodului Bisericii Autocefale Române și a regelui Carol I. Schițele proiectului au apărut încă din primii ani de după Primul Război Mondial (a se vedea lucrarea arhitectului Petru Ionescu).

Mai mult, nu suntem nici pe departe singura țară cu catedrale-simbol pentru credința dominantă a populației. Exemplele pot fi găsite la un click pe Google.

Consider că aceasta este esența oricărei catedrale naționale, nu doar a României. Exprimarea credinței dominante a oamenilor, care la noi este creștinismul, ortodoxia. Or asta nu poate însemna prostire. Alte probleme sunt și ele importante, dar nu sunt esențiale.