forme de abuz
forme de abuz

Când vorbim despre diverse forme de abuz întâlnite în societate, e bine să ținem cont de faptul că, din păcate, victimele nu fac parte doar din categoria copiilor sau a adolescenților, ci și din cea a adulților.

Am avut mereu acea impresie că, odată ce devii adult, nimeni nu te mai poate răni, fiindcă din punct de vedere fizic și psihic, ești indestructibil. Dar, crescând, am realizat cu o oarecare dezamăgire că tocmai adulții sunt victimele principale ale abuzurilor.

Ca să împărțim formele de abuz pe categorii, am putea începe cu cele fizice.

Acest subiect este unul dintre cele mai diversificate, mai ales în România, unde mentalitatea este formată în mare parte să creadă că violența asupra femeilor – în special – este normală. Ideea că femeia este mai slabă și trebuie să fie supusă oricărei forțe superioare ei este de foarte mult timp aprobată, începând cu mediul rural.

De la forța fizică se trece la cea psihică, unde foarte mulți oameni care își doresc un anumit job, o anumită relație, bani, lucruri materiale sau pur și simplu vor să ajungă undeva, ajung la stadiul în care sunt dispuși să „calce” pe oricine, manipulându-i ca să și atingă scopurile.

Expresia „viața e o junglă” nu am auzit-o o singură dată, iar majoritatea adulților cu care am vorbit mi-au spus că, dacă vreau să ajung undeva, trebuie să am o atitudine rece față de viață. Nu e vina lor. Dacă stăm să ne gândim, ei sunt adulți educați de alți adulți cu aceeași mentalitate și dacă e să ne luăm după ce spunea Albert Einstein, nebunia e să faci un lucru exact la fel și să aștepți rezultate diferite.

Ce este și mai grav decât atât este faptul că, inconștient, acei adulți care au fost abuzați fie fizic ori psihic, fac exact același lucru cu copiii lor sau ai altora.

Este un lanț continuu de relații toxice, oameni care se folosesc de alții ca să ajungă unde își doresc, distrugând fericirea și sănătatea mintală sau fizică a altor persoane în același timp.

Dar oare ăsta e scopul? Vrem rezolvarea problemelor pe care le putem percepe vizual: boli, poluare, războaie. Dar oare nu toate acestea sunt create în urma situațiilor mintale ale fiecăruia? Cel mai grav abuz, din punctul meu de vedere, este cel psihic. Corpul are abilitatea de a se vindeca singur, mintea nu. Mintea rămâne cu traume și la rândul ei ajunge să preia controlul și să distrugă tot mai mult, până devenim conștienți de răul pe care noi singuri îl facem. Doar că uneori e prea târziu.

De altfel, ce este abuzul și cum îl putem defini cu exactitate?

Abuzul este forma violentă ce se exteriorizează și poate produce traume ori chiar probleme grave care își pun amprenta asupra persoanei agresate verbal sau fizic. Mărturisesc, cu durere în suflet, că abuzul a devenit o parte componentă ce se regăsește în comportamentul multor persoane. Ce le face să recurgă la aceste forme de abuz? Ei bine, motivele sunt nejustificate, ele se nasc în urma unor frustrări ori nemulțumiri legate de viață, situația financiară sau alte probleme existențiale care dezlănțuie furtuni interioare cu impacte covârșitoare.

Suntem oameni, de aceea suntem supuși la multe procese care ne transformă și ne schimbă pe parcursul fiecărei zile.

Important e ca schimbarea să fie una benefică, iar ceea ce am trăit să nu ne schimbe în persoana agresorului pe care am blamat-o la acea vreme. Oricât de neplăcut sau injust ar fi ceea ce ți se întâmpla, răspunderea cu violență ori încercarea de a contraface binele nu este calea potrivită. Din păcate, abuzurile nu fac excepție de la nicio categorie de vârstă, așa cum am mai spus, sunt întâlnite chiar și la categoria cea mai fragedă de vârstă.

Motivele sunt injuste și mânate de dorințe sau răzbunări diabolice, pentru că, de cele mai multe ori, ele se fundamentează pe substratul amintirilor sau experiențelor trecute. Egoismul, dorința de a fi ceea ce nu ești sau de a avea peste putințe sunt motivele cele mai întâlnite la tineri. Invidia este moara care macină interiorul, în timp ce dărâmăturile interioare nu pot reflecta blocuri viitoare de piatră solidă, căci abuzurile sunt macarale cu impacte năucitoare și uneori cu decizii pripite, care pot marca definitiv persoana.

Copiii se dezvoltă în timp ce nutresc sentimente stricăcioase. Aceste sentimente se exteriorizează în actele manifestate față de alți copii, acte ce pot consta în jigniri, marginalizări ori descurajări.

Citește chiar aici despre cum ajung oamenii să devină agresori sau victime.

De altfel, copilul abuzat este ținta frustrărilor „atacatorului” și menit sa devină victimă. Victima este viitorul adult care se naște din durere și alege să adopte caracterul agresorului său. De aceea, adultul continuă abuzurile care s-au perpetuat de-a lungul dezvoltării sale și alege să aștearnă aceeași durere de care el a avut parte. Însă, motivele nu se opresc doar la frustrările copilăriei, ci continuă cu mentalități perpetuate greșit de-a lungul istoriei și cu alte nemulțumiri ale vieții de adult. Neajunsurile și continua raportare la alții au dus la producerea unor acte ce constau doar în baza instinctului animal.

În 2016, Inspectoratul de Poliție a făcut o cercetare, în urma căreia s-a și conturat un material cu privire la violența domestică. Violența domestică este un alt caz de abuz și poate consta într-unul verbal sau fizic. Motivele pornesc de la concepțiile cu privire la superioritatea bărbatului și subordonarea femeii, de multe ori adăugând și imposibilitatea de a divorța, concepție specifică mediului rural și a epocii trecute.

Toate aceste abuzuri trasează brutal destine și schițează cruzimea în urme adânci de durere. Important este să înțelegem gravitatea acestor acte, uneori trecute cu vederea prea ușor, dar care, prin gesturi neobservate și neatente, pot marca definitiv traiectoria unei vieți și, mai rău, pot trezi suferințe a căror adăpare este resentimentul revărsat în răspunderea cu același comportament.

Autori: Irina Iehaci și Darius Ghiță