apariția handbalului în România
apariția handbalului în România

Handbalul este un sport de echipă, foarte îndrăgit la noi. Acesta a pătruns în România pentru prima dată, pe Stadionul Central din Sibiu, în data de 17 iunie 1921. Atunci a avut loc un meci mixt, între elevii liceului Brukenthal și elevele liceului de fete, organizat de profesorul Wilhelm Binder. Acesta fiind o persoană importantă privind apariția handbalului în România.

Întreaga poveste care urma să dea startul unei adevărate cariere a handbalului în România, a început cu câțiva profesori de educație fizică din Bistrița, Sibiu și Brașov.

Aceștia au fost invitați de fostul lor profesor de atletism, Karl Schelentz (părintele handbalului în 11 jucători),  să asiste la marile serbări sportive tradiţionale cu ocazia sfârşitului de an şcolar.

Întorși în țară, uimiți de acest sport, aceștia au început să îl introducă la orele de educație fizică, organizând meciuri între școli, iar mai apoi pe orașe.

Imediat după, România reușește să se afirme la nivel internațional, atât cu echipele de masculin, cât și cu cele de feminin. Urmând ca între anii 1960 – 1984, să avem un număr mare de medalii olimpice și titluri mondiale. Astfel, România devenind una dintre cele mai mari puteri ale lumii handbalistice.

Cu timpul, însă, mulți factori au influențat negativ evoluția handbalului românesc, la nivel mondial.

Cu toate acestea, echipa națională feminină a reușit să readucă speranța, prin câștigarea titlului de Vicecampioană Mondială în Rusia, în decembrie 2005, și cu mari șanse de victorie la Campionatul Mondial din Franța, în decembrie 2007.

Nici condițiile de desfășurare nu erau cele mai prielnice, însă în ciuda tuturor piedicilor, câțiva sportivi au demonstrat faptul că devotamentul și pasiunea sunt mult mai puternice. Sportivi precum: Doina Cojocaru, Simona Arghirn Sandu, Magda Micloş, Rozalia Şooş sau Luţas Ibadula, la feminin, și Hans Mozer, Gheorghe Gruia, Cornel Penu, Radu Voina, Dan Marin, Cornel Oţelea, Gheorghe Goran, Cezar Nica, Vasile Stîngă sau Nicolae Munteanu, la masculin. Aceștia sunt doar câțiva dintre cei care au făcut ca România să ocupe un loc important la nivel mondial în lumea handbalului.

Astăzi se împlinesc 99 de ani de la primul meci de handbal jucat pe teritoriul țării noastre, mai exact de la apariția handbalului în România. 99 de ani, în care mulți sportivi au făcut performanțe în cadrul acestui sport, au adus titluri și medalii importante, au dat un renume României, unul cu care ne mândrim și astăzi în lumea handbalului.