copii săraci din Botoșani
copii săraci din Botoșani

Pentru că pandemia a afectat viața tuturor, dorim să vă prezentăm povestea de viață a copiilor care au impresionat întreaga țară, Elena și Sebi.

Povestea Elenei şi a lui Sebi, doi copii săraci din Botoşani care studiază în condiţii de neimaginat, mai exact la lumina lumânării, ne învață că dacă ne dorim ceva, indiferent de situație, trebuie să luptăm.

După reportajul difuzat de Antena 3, Elena, copila de 13 ani care citeşte la lumina lumănării şi Sebi, băiatul care se pregăteşte să devină medic, și-au făcut o mulţime de prieteni. Drumul care duce spre casa lor a fost cutreierat de persoane ce au dorit să facă cunoștință şi să-i ajute, iar spre Botoşani au plecat zeci de colete cu haine şi cărţi.

Elena e fetiţa care i-a amintit unui ministru că ,,orice copil are dreptul la educaţie”. Iar cuvintele ei au ajuns in sufletul a mii de oameni, oferind o adevărată lecţie de viață.

Elena şi Sebi sunt un exemplu pentru mulți elevi și în ciuda vieții pe care o duc, îndrăznesc să viseze la o viaţă complet diferită. Sunt doi copii din două sate ale României pentru care nu există limite pentru dorința lor de a învăţa carte. Chiar dacă aceștia nu au curent electric sau internet.

Elena și Sebi, copiii care învață la lumina lumânării în anul 2020: ,,Toți avem dreptul la educație”

Din păcate, părinţii nu au avut suficienți bani să cumpere lumânări pentru câte ore ar fi vrut Elena să citească. Nimeni nu ştie câte sacrificii au făcut părinţii lui Sebi pentru a strânge bani pentru a cumpăra un telefon, care să-l ajute pe băiatul lor să ţină pasul cu şcoala online. Statul nu a făcut nimic pentru a susține astfel de cazuri.

Ajutorul, care nu a venit din partea statului, a fost făcut de o profesoară cu suflet mare din Constanţa, care le-a trimis celor doi copii câte o tabletă, pentru a susține orele online.

Dorințele celor doi copii au creat un val de emoţie şi de mobilizare, iar mai mulţi elevi din Câmpulung Muscel au împachetat zeci de pachete cu haine, cărţi şi cadouri pentru Elena şi Sebi.

“Sunt o generaţie tare faină de copii, le trebuie doar o scânteie. A fost de ajuns să le arăt materialul realizat de voi şi a venit din partea lor toată organizarea, ideile, lucrul de materiale care credeau ei ca sunt necesare. Si nu este nevoie doar de partea materiala. Important este ca Elena, Sebi şi alţi copii ca ei să primească încredere. Încredere că pot fi sprijiniti. La modul concret, nu pe vorbe”, a declarat Camen-Victoria Bârloiu, preşedintele unei fundaţii din Câmpulung Muscel.

Maşina care a transportat pachetele, a oprit mai întâi în poarta Elenei, iar pentru fetiţa de 13 ani, fiecare colet a însemnat o bucurie pentru care abia a reuşit să și-o exprime în cuvinte.

Pentru că Elena nu are lumina în casa unde locuiește, fata va locui o perioadă la bunica ei, iar doi muncitori au început deja să-i amenajeze gratuit camera. Oameni cu suflet mare s-au adunat şi în jurul familiei lui Sebi. Un bărbat din Iaşi îl va susține financiar pe băiat, până când va deveni medic.

Din cutiile cu haine și cadouri pe care le-a primit, băiatul de 15 ani care a fost impresionat de cărţile, în timp ce fraţii mai mici s-au bucurat de primele jucării din viața lor.

Umanitate astea cea care creează speranța și îndeplinește visele oamenilor si poate poate mişca o mare de nepăsare, pe care o creează statul.

Autor: Fetincă Florin