Agresor vs agresat
Agresor vs agresat

Fiind o ramură relativ nouă a științei, psihologia se ocupă cu studierea sufletului și a psihicului uman, existând pentru a ne rezolva problemele anume prin înțelegerea lor. Problema de astăzi, dar care există dintotdeauna, este agresiunea- mai exact războiul dintre agresor vs agresat.

Agresor

Profilul agresorului

Bineînțeles, fiecare caz este unic. Însă, recunoașterea existenței tuturor oamenilor care au trăit ne va ajuta să observăm niște tipare. Totuși, unele aspecte rămân vagi. De exemplu, agresorul poate fi atât de gen masculin, cât și feminin. Nici măcar vârsta nu pare să fie un obstacol în acest caz. De asemenea, trebuie menționat că uneori agresorul poate fi reprezentat de un colectiv. (Particularizând, există studii care susțin că bărbații heterosexuali sunt mai predispuși să comită agresiuni decât cei care aparțin comunității LGBT+. Asta nu înseamnă că membrii nu pot comite astfel de acte, ci că sunt mai puține cazuri.) Rezumativ: nu contează cine sau ce; cum sau de unde; oricine poate fi un agresor.

Deși cu toții suntem în posesia unui gram de agresivitate, unii oameni devin controlați de aceasta. De ce?

Ei bine, psihologia spune că, de obicei, cauza este de tip cumulativ, factorii psihoindividuali având acțiune directă.

Dacă tu credeai că agresorii pot fi oameni normali, mai gândește- te o dată! Trebuie înțeles și subliniat că există o instabilitate, o dependență în mintea lui- ceva nu este ok. Prin actul agresării, el își relevă adevărata fațadă, adevărata natură a gândirii. Astfel, acțiunea întreprinsă devine momentul demascării actorului.

Nesatisfăcut de viața sa, posibil în căutarea unor noi stimuli, actorul va încerca se se desprindă de banalul care oricum nu i se potrivește. Pot exista și anumite ’’triggere’’, precum alcoolul sau drogurile, însă ele NU dau naștere la agresivitate, având doar rol catalizator.

Agresatul

Să fii o victimă a agresiunii, de orice natură, nu e mișto, absolut deloc. De la traume fizice și până la cele psihice este un drum lung cu tot felul de lucruri pe care cineva le poate păți.

De ce fel pot fi agresiunile?

Ei bine, putem întâlni agresiuni verbale, fizice cât și cele din mediul online, sau chiar cele care cuprind izolarea persoanei agresate. Iar la fiecare din acestea, agresatul reacționează într-un anumit fel diferit față de celelalte.

Urmările agresării!

Persoana agresată începe să se simtă slabă în comparație cu agresorul. Începe să-și facă din ce în ce mai multe griji, să se simtă în pericol constant. Poate începe a suferi de anxietate, depresie sau alte boli de acest gen. Stima de sine și încrederea scad, se pot provoca crize și coșmaruri despre abuzul pe care l-a suferit.

De ce tu?

Și până la urmă de ce agresatul este o țintă? De ce este acesta agresat?

Motivele sunt multiple și totuși foarte simple și..total nejustificabile!

Ești diferit față de ceilalți: o persoană care nu se potrivește în peisaj, iasă din rânduri, este ușor și imediat observată. Aceasta va deveni victima agresorului din simplul fapt că este diferit.

Ești singur: ești un singuratic? Îți place liniștea și pacea de a sta singur? Din păcate astfel de persoane devin ținte ale unor agresori sau trebuie să se descurce singure cu o persoană care le face rău doar pentru că nu e nimeni alături de ei. Cu cât mai mulți, puterea crește!

Ai anumite diferențe: și nu, nu ne referim la faptul că ești diferit de ceilalți, ci la faptul că ești afectat de anumite boli. Da, din păcate, chiar și în aceste cazuri poți fi agresat doar pentru că…. așa ești tu.

Timpul și locul nepotrivit: te afli unde nu trebuie, atunci când nu trebuie.

Cât va mai dura această luptă dintre cei doi- agresor vs agresat? Dacă faci parte din primele exemplare, oprește-te! Ceea ce faci rănește oameni. Dacă ești din cealaltă parte, ripostează și cere ajutor! Be kind people!

Nici chiar în izolare, în propriul cămin de acasă nu ești totdeauna privat de violențe. Află de aici!

Surse articol aici și aici.

Autori: Edmond Ciprian și Aderov Sofia