importante-drepturi-lgbt

Top 5 cele mai importante drepturi LGBT

"în Dosarul Săptămânii" by

Pe parcursul istoriei au apărut persoane care, în zilele noastre, ar putea face parte din această comunitate. Însă ei nu se puteau bucura de drepturile pe care o parte din țările de astăzi le-au adoptat. Deoarece aceste drepturi au fost implementate, noi toți ar trebui să le cunoaștem și să le respectăm. Așadar, vă prezentăm top 5 cele mai importante drepturi LGBT.

1. Dreptul la căsătoria civilă

Căsătoria între persoanele de același sex este interzisă momentan în România și probabil că va rămâne în acest stadiu pentru încă cel puțin un deceniu (63% dintre români resping căsătoria de același sex). Este foarte greu de spus câte țări permit acest drept persoanelor de același sex, dar primele țări care au legalizat acest drept sunt : Olanda (2001); Belgia(2003); Spania(2005); Canada(2005).

2. Schimbarea de sex

Dacă ai nevoie de un subiect tabu de discutat, ți-ai întâlnit nașul. Nu am găsit date care să contorizeze opiniile românilor despre transexualitate (dar am găsit site-uri de matrimoniale pentru transexuali, dacă ești interesați să-mi dai mesaj), dar având în vedere că 63% dintre români nu sunt de acord cu homosexualitatea în sine, este destul de ușor să îți dai seama câți români resping transexuali. În SUA o operație de schimbare a sexului costă între 20.000 și 60.000 de dolari, dar în România costul operației este suportat de sistemul național de asigurări de sănătate (atâta timp cât chirurgul nu refuză să facă operația). Site-ul Romedic descrie schimbarea de sex ca fiind : ,,Deși poate fi încadrată în categoria operațiilor plastice, operația de modificare a sexului este, de fapt, o intervenție complexă, cu implicații fiziologice, estetice, psihologice, sociale și chiar juridice.”

3. Dreptul la evenimentele publice

Un alt subiect foarte iubit de către români : paradele de pride. Prima fiind în anul 1969 în New York, un moment critic în istoria mișcări LGBT pentru că a atras foarte multă atenție către drepturile homosexualilor. Una dintre cele mai mari parade de pride a fost în 2006 în São Paulo în Brazilia, în acel an adunând peste 2.5 milioane de oameni.

4. Adopția de către cuplurile LGBT

Printre cele mai importante drepturi LGBT se numără și adopția. În țara noastră și în Republica Moldova, adopția de către cuplurile de același sex din păcate nu este permisă. La nivel global, acest tip de adopție este legal în următoarele țări: Suedia, Belgia, Spania, Islanda, Țările de Jos, Andorra, Regatul Unit, Africa de Sud, etc. Imporant de reținut este faptul că nu toate țările menționate mai sus recunosc căsătoria între doi membri din comunitatea LGBT. Însă cuplurile care se află într-o relație sau într-un parteneriat civil pot să adopte copii.
România are un număr semnificativ de copii care se află în sistemul de îngrijire al statului. Conform unui studiu din cei 57.000 de copii din orfelinate, doar 3.250 sunt adoptabili, asta însemnând mai puțin de 6% din copiii abandonați. Dacă deja avem această problemă, nu ne-ar fi benefic să legalizăm adopția de către cupluri LGBT?

5. Educația sexuală

În primul rând, educația sexuală este importantă și prioritară, dar absența acesteia în școli duce la un deficit de cunoștințe și bune practici. În cadrul comunității, nevoia implementării educației sexuale în școli este cu atât mai mare cu cât riscul transmiterii virusului HIV este mai ridicat, mai ales în cuplurile formate din doi bărbați. Pentru ora de curs dedicată educației sexuale, programa ar trebuie adaptată astfel încât și elevii care fac parte din această comunitate să poată facilita de informațiile necesare siguranței lor. În acest mod nu se ajunge la separarea clasei în „bisericuțe”, fapt care impiedică creșterea procentuală a bullying-ului.

Indiferent dacă faci parte din comunitatea LGBT sau nu, cele mai importante drepturi LGBT trebuie conștientizate deoarece cea mai puternică armă împotriva ignoranței este cunoașterea.

Autori: Mihali Călin și Uifelean Aurora Sofia

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi