Președintele Trump
Președintele Trump

Președintele Trump a modificat un acord din timpul Războiului Rece, pentru a putea pune în vânzare drone militare înarmate pe pieţe dominate de Israel şi China, conform news.ro

Dacă nu suntem capabili să răspundem acestei cereri tot mai mari, ne vom trage un glonţ în picior”, afirmă Heidi Grant de la Pentagon.

Administraţia Trump a modificat un acord pentru a permite industriei americane a Apărării să vândă drone de fabricaţie americană mai multor ţări, afirmă trei foşti oficiali din acest sector şi un oficial guvernamental federal, dezvăluie Reuters.

Modificarea ar da mâna liberă vânzării dronelor americane înarmate în ţări precum Iordania şi Emiratele Arabe Unite (EAU), care nu pot achiziţiona asemenea armament în cadrul Regimului Controlului Tehnologiei Rachetelor (RCTM), un pact încheiat în 1987 între 34 de ţări.

Directoarea Administraţiei americane a Securităţii Tehnologiilor Apărării din cadrul Pentagonului nu a dorit să comenteze asupra acestor modificări.

Președintele Trump a declarat că Statele Unite abia aşteaptă ca vânzarea dronelor să se extindă în alte ţări.

Rolul acestor drone este de a ajut ţări aliate să lupte împotriva terorismului, să stabilească controale la frontieră şi să oprească ameninţări înainte ca acestea să atingă Statele Unite.

Heidi Grant a refuzat însă să numească ţările care ar putea cumpăra armament fabricat de Statele Unite.

Departamentul de Stat american  și Casa Albă au refuzat să se pronunțe asupra modificării acordului.

Consiliul Securităţii Naţionale de la Casa Albă urmează să-și exprime punctul de vedere legat de acest aspect în cadrul unei reuniuni programate marţi.

Administraţia Trump modifică in continuare politica exportului de drone în urma presiunilor producătorilor americani.

Organizaţiile de apărarea a drepturilor  omului avertizează că riscul alimentării instabilităţii în regiuni sensibile în Orientul Mijlociu şi în Asia de Sud ar fi unul dezastruos.