orientarea sexuala
orientarea sexuala

În societatea modernă, orientarea sexuală nu mai repezintă un subiect de care să fi stânjenit, astfel că, indiferent că ești heterosexual, homosexual, bisexual sau chiar asexual, lumea începe să fie destul de tolerantă, vis-a-vis de acest aspect. Totuși, în jurul acestei probleme gravitează o dilemă: așa ne naștem sau ne formăm orientarea sexuală, ca produs al experiențelor sexuale?

Deși întotdeauna am considerat că persoanele care nu se încadrau etichetei de „straight” erau bolnave, sufereau de o anomalie care nu le permitea să vadă lucrurile dintr-un punct de vedere normal. Cum pot anumiți oameni să vadă lucrurile atât de diferit, față de noi, acești oameni ,,normali” ai societății. Poate că unii dintre voi încă credeți în asta, dar venim să vă spunem că nu, LGBT nu este o anomalie, ci din contră este un lucru firesc, dovedit de către specialiști, de către studii foarte. Nu vrem neapărat să arătăm suport acestei comunități, ci să aducem dovezi că și ei sunt oameni la fel de ,,normali” ca și tine.

Specialiștii susțin că orientarea sexuală depinde de factori genetici, hormonali și de mediul prenatal.

Deși se considera că homosexualitatea este o boală, o tulburare psihică, datorată unor evenimente din copilărie, s-a demonstrat că nu este deloc așa, ba din contră, s-au făcut demersuri pentru a exclude homosexualitatea din lista tulburărilor psihice. Deși factorii de mediu confirmă cu exactitate orientarea sexuală a individului, factorii biologici au un caracter mult mai pronunțat, deoarece ei sunt responsabili de aceste elemente ale sexualității (sexul biologic, identitatea sexuală, orientarea sexuală).

Oamenii de știință au demonstrat că există diferențe de structură între persoanele homosexuale și cele heterosexuale. Astfel, creierul la o persoană homosexuală seamănă cu cel al unei persoane heterosexuale, dar de sex opus (de exemplu, al femeii homosexuale cu al bărbatului heterosexual). De altfel, există diferențe și la nivelul unor nervi, care fac legătura între emisferele creierului, determinând unele similitudini de exprimare între bărbații homosexuali și femeile heterosexuale.

Un alt element biologic semnificativ este reprezentat de cantitatea suplimentară de informație, epi-marks, care determină unele aspecte de genă.

Acești epi-marks sunt unici pentru fiecare persoană, dar se pot și transmite de la o generație la alta, fapt ce determină transmiterea genei de la părinte la copil. Rolul lor este de a proteja feții de sex masculin să fie feminizați sau pe cei de sex feminin să fie masculinizați, în urma unor variații de testosteron din corpul mamei, din cursul sarcinii.

Însă, dacă sunt transmiși de la o generație la alta, ei pot determina ca unele caracteristici ale fătului masculin să fie feminizate sau ale fătului feminin să fie masculinizate, determinând, așadar, viitoarea orientare sexuală. De altfel, în situațiile părinților cu copii homosexuali, s-a dovedit că mama, din doi cromozomi X, care există în mod normal, are unul inactiv. Alimentația mamei poate, de altfel, să aducă unele modificări la nivelul hormonilor sexuali ai fetusului.

Informații preluate din următoarele studii: Barbara L. Frankowski (iunie 2004). „Sexual OrientationandAdolescents”. Pediatrics. 113 (6): 1827–1832.;GailWiscarz Stuart (14 aprilie 2014). Principlesand Practice of PsychiatricNursing. Elsevier HealthSciences. p. 502. ; Psychiatryand LGB People”. Royal College of Psychiatrists. ; Sexual Orientation&Homosexuality”. American Psychological Association

Un alt studiu, realizat de către John Hodes, James și EvanO’Keefe, ne arată o altă față a persoanelor LGBT. (click aici!)

Cei trei susțin că un copil homosexual apare în familie special pentru a ajuta la menținerea bunăstării acesteia. Un astfel de copil ajută ca familia să nu se dezbine, să o țină în viață. Studiile psihologice arată că persoanele LGBT au un potențial mai mare în ceea ce privește inteligența emoțională, decât persoanele straight, mai exact cooperarea și compasiunea, calități primordiale pentru a ține un grup de persoane unit.

Tot acest studiu ne arată ca natura creează astfel de persoane, special pentru a diversifica societatea. Este logic deoarece ,,dacă toți bărbații ar fi fost homosexuali, s-ar produce o adevărată problemă. La fel și în cazul în care, ipotetic, toți bărbații ar fi fost luptători, am fi mereu în război. Rețeta unei culturi umane de succes este o combinare a mai multor ingrediente distincte, homosexualitatea este de fapt un element care ajută la conectarea emoțională a grupurilor de oameni. Pentru heterosexuali, ca să nu accepte homosexualii, este ca și cum făina albă din pâine nu ar fi de acord cu drojdia”

Din punct de vedere psihologic, evenimentele cu care ne întâlnim în decursul maturizării noastre nu au o influență asupra orientării sexuale. Presiunea psihică cade pe umerii celor homosexuali, care nu sunt acceptați de societate și trebuie mereu să mascheze ceea ce sunt. Singurul tratament psihologic, în acest caz, ar trebui adresat celor care nu se conformează unei normalități, anume să fie toleranți. Orientarea sexuală nu este o chestiune inerentă omului, fapt pentru care nu trebuie judecat sau etichetat ca „bolnav” pentru ceva cu care se naște.

Homosexualitatea este firească, nu este dobândită, ci înăscută.

Vrei să afli mai multe despre comunitatea LGBTQ+ și influența acesteia în secolul 21? Click aici!

Autori: Andrei Lela și Raul Petrica